spot_img

Možganska kap, najpogostješa nevrološka bolezen

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalno zdravje Vam predstavljamo najpogostejšo nevrološko bolezen, možgansko kap. Gre sicer nenaden dogodek v osrednjem živčevju, pri katerem je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja se v Sloveniji zaradi možganskožilnih bolezni vsako leto zdravi okrog 4400 ljudi, okoli 2100 pa jih umre. Od teh pa je pri 10 odstotkih vzrok smrti prav možganska kap.

Možganska kap je ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Ena oseba od štirih odraslih po svetu utrpi možgansko kap. Približno 30% le-teh jo doživi  v aktivnem delovnem obdobju. Lahko zgodi vsakomur, kadar koli in kjer koli.  Možganska kap je med vodilnimi vzroki smrti in invalidnosti po vsem svetu.

Letošnje geslo Svetovnega dneva možganske kapi je »Minute lahko rešijo življenja«. V primeru možganske kapi ne bo bolje, če ne bomo ukrepali. Zamujenega časa ni mogoče nadomestiti in okvara pri bolniku ostane za vse življenje

Seveda pa ne smemo zanemarjati tudi drugih stanj, ki pomenijo grožnjo za nenaden dogodek kot so neurejen krvni tlak, motnje v presnovi maščob  in sladkorna bolezen ter ne nazadnje tudi nereden srčni utrip. Za vse te bolezni imamo danes na razpolago odlična zdravila s katerimi lahko v veliki meri preprečimo neželene zaplete.

Podpredsednica Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije dr. Tatjana Erjavec  je poudarila kakšne so izkušnje z uporabo spletnih  aplikacij in medijev v kroničnem obdobju po možganski kapi v času pandemije.

Zaradi tega je potrebno nadaljevati in nuditi izobraževanje na področju uporabe tudi novih tehnologij. Ostaja velika skupina bolnikov pri katerih ne moremo pričakovati uporabi sodobnejših komunikacij. Ti so kot glavni medij, ki ga spremljali izpostavili televizijo. Zato si želimo, v okviru rednih programov dobili nekomercialne minute za učenje, podporo bolnikom in svojcev ter osveščanje ljudi o življenju po možganski kapi.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img