spot_img

Mojster rezbarjenja in ustvarjanja

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Rezbarsko umetniško društvo Kungoški detli prihaja iz Plintovca. Že nekaj let se ukvarjajo z rezbarjenjem in izpod njihovega orodja nastajajo prave umetnine. Pred epidemijo je njihov član Dušan Knehtl pripravil razstavo jaslic, kjer so predstavili 55 jaslic, sestavljenih iz približno 800 figur, na razstavi pa je bilo mogoče videti tudi okoli 40 slikarskih del na temo božiča in zgodbe o rojstvu Jezusa Kristusa. 

Tradicija izdelovanja jaslic ima v Sloveniji že dolgo zgodovino. Skoraj ni kraja v katerem ne bi poznali vsaj enega mojstra izdelovanja jaslic, svojega imajo tudi v Kungoti. Tam lahko prav v tem času občudujete posebne jaslice, ki se od običajnih razlikujejo po tehniki izdelave.

Dušan je član izjemno aktivnega Rezbarsko umetniškega društva Kungoški detli, ki vsako leto praznični čas polepšajo z razstavo jaslic.
Les je že od nekdaj človeku ljub material. Služi lahko kot zavetje, pripomoček za delo, greje ali pa predstavlja medij umetniškega izražanja. Dušan je odraščal v družini, kjer je bil les pomemben del vsakdana, zato je bilo pričakovati, da bo z lesom spletel prav poseben odnos.

Rezbari že približno 15 let in verjame, da se bo s tem ukvarjal dokler mu bo to dopuščalo zdravje. V načrtu ima še veliko projektov, prav v teh dneh pa se ukvarja z zelo zahtevnim in zanimivim projektom.

Gre za natančno in precej zamudno delo. Tehnika košček na košček namreč terja veliko potrpežljivosti in časa. Dušan in njegovi prijatelji iz društva si želijo, da bi k oblikovanju iz lesa privabili še več članov, predvsem tistih mlajših, ki bi nadaljevali tradicijo rezbarstva. Ima pa Dušan tudi eno osebno željo. Želi se namreč naučiti nove oblikovalske tehnike.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Kateri ukrepi so odpravljeni in kaj še ostaja v veljavi?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img