spot_img

Mojster lesene umetnosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Vojislav Veličković je mojster intarzije. Gre za okrasni vložek v lesu, zlasti iz drugobarvnega lesa. V njegovi delavnici nastajajo umetnine, enkratni vzorci, oblike, podobe in ornamenti. Svoje delo je predstavil v središču Ptuja, ki zanj najlepše mesto na svetu.

Vojislav Veličković je artist posebne sorte. Že od svojega desetega leta dalje se ukvarja z vlaganjem raznobarvnega lesa v les. Utrip svojega opusa je združil v razstavo Samo nebo je nad Ptujem.

Intarzija je ustvarjena z izbiro različnih vrst lesa, ki upošteva njihove naravne vzorce zrn in barvo, za ustvarjanje razlik v vzorcu. Po izbiri posebnih vrst lesa, ki se bodo uporabljali v vzorcu, se vsak kos posebej nareže v ustrezne oblike in vstavi. Kasneje se skica odstrani in pobrusi ter se začne rezljati iz lesa.

Tehnika intarzije se je razvila v islamski Severni Afriki, preden je bila uvedena v Evropi. Umetnost je bila nadalje razvita v Sieni, kjer je bila figurativna intarzija prvič izdelana okoli leta 1330 in se je nadaljevala v 15. stoletju. Širila se je po celi Evropi in se v 17.stoletju uveljavila v urbanem pohištvu, ki je predstavljalo veliko razkošje in prestiž. Danes se ohranja predvsem preko umetnosti, posamezni izdelki pa nastajajo dlje časa.

Svoje delo je Vojo Veličković predstavil v samem središču Ptuja, na Murkovi ulici, ki je zanj najlepša ulica na Ptuju. Pripravlja pa se tudi na nov projekt, s katerim želi povezati Ptuj s prestolnico Srbije.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img