Mladoletni dijaki, ki so se v Mariboru udeležili shoda za vrnitev v šole, prejeli pozive na sodišče

0
25

Mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih, je danes za STA potrdil Lars Podkrajšek iz iniciative Zahtevamo šolo. V iniciativi napovedujejo skupinski upor proti takšnemu “ustrahovanju”.

Pozive k sodniku prejelo šest mladoletnikov, polnoletne osebe pa plačilne naloge

Po za zdaj znanih podatkih je pozive k sodniku za prekrške dobilo šest mladoletnikov. “Kršili naj bi 14. točko prvega odstavka 57. člena zakona o nalezljivih boleznih, zato so policisti podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče v Mariboru. Z zbiranjem naj bi huje ogrožali javno zdravje oseb v Sloveniji, čeprav so nosili zaščitne maske in držali razdaljo,” je povedal Podkrajšek.

Obdolžilne predloge bodo izpodbijali na sodišču. “Če bo potrebno, bomo šli tudi na ustavno sodišče,” je dejal. “Ne bomo pustili, da se ustrahuje mlade zato, ker si želijo normalnega šolanja, na način, ki je najboljši zanje,” je dodal.

May be an image of text

Podobni shodi dijakov so potekali tudi drugod v Sloveniji

Zaenkrat imajo sicer informacije o pozivih na sodišče le iz Maribora. “Če je slučajno dobil poziv še kdo, za katerega ne vemo, ga pozivamo, da nas kontaktira, ker se bomo proti temu skupinsko borili. Ne bomo pustili, da nas ustrahujejo,” je dejal Podkrajšek.

Po njegovih besedah so takšni ukrepi nesprejemljivi. “V Sloveniji opažamo trend kaznovanja tistih, ki se upirajo trenutni oblasti in njenemu načinu dela. Po našem mnenju gre za specifično targetiranje tistih, ki se ne strinjamo z delom ministrstva in delom, ki ga je v enem letu opravila naša ministrica, ki je popolnoma pasivna in se ne zavzema za nas mlade, kot bi se morala kot ministrica za izobraževanje, znanost in šport,” je dodal.

Kakšni so nadaljnji cilji iniciative?

V iniciativi Zahtevamo šolo napovedujejo, da si bodo še naprej prizadevali za čimprejšnjo vrnitev vseh dijakov v šole. Trenutno se lahko v šolskih prostorih poleg osnovnošolcev izobražujejo le dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolske prostore in delavnice so odprte tudi za praktični pouk srednješolcev, medtem ko vsi ostali ostajajo pri pouku na daljavo.

“V pripravi so manjše protestne akcije, ki se bodo začele izvajati v primeru, da vlada v sredo ne sprejme odločitve, da se vsi dijaki vrnejo v šole v naslednjem tednu ali dveh,” je povedal Podkrajšek.

Za prekršek po 57. členu zakona o nalezljivih boleznih je predvidena globa od 400 do 4000 evrov. Če je narava prekrška posebno huda, pa je lahko izrečena globa v višini od 1200 do 12.000 evrov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here