spot_img

Mladi ne vidijo prihodnosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Demografika občine Ormož kaže velik trend odseljevanja mladih. Še zlasti je visoka stopnja brezposelnosti med mladimi, kar povzroča odseljevanje mladih v druge občine, oziroma v tujino. Trend zmanjšanja števila prebivalcev je tako občuten, da bi lahko nekatera naselja v prihodnosti popolnoma izpraznila in izginila. V Malem Brebrovniku se je število prebivalcev v minulih desetih letih zmanjšalo za četrtino.  Ob takšnem trendu padanja števila prebivalcev bi se hipotetično lahko zgodilo, da bi naselje v naslednjih treh desetletjih izumrlo.

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo dvorec Viltuš. Eden najmogočnejših dvorcev v Dravski dolini je dolga leta ob pomanjkanju vizije pospešeno propadal. Po zagotovilih županje občine Selnica ob Dravi Vlaste Krmelj pa se dvorcu obetajo boljši časi. Revitalizacija dvorca Viltuš je namreč uvrščena med projekte, ki bodo sofinancirani iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in župan Danijel Vrbnjak sta septembra Ormožu podpisala pismo o nameri za prenos dolgo prazne stare stavbe policije na občino. Ta bo v njej uredila stanovanja za mlade družine.

Gre sicer za pismo o nameri, tako da bo pred uradnim prenosom treba urediti še dokumentacijo, sklep pa mora potrditi tudi vlada. Občina bo projekt začela pripravljati prihodnje leto, vključen bo tudi v proračun.

V Ormožu so letos končali projekt Mladi Ormož, ki sta ga skupaj zastavila tamkajšnja mladinski center, ki deluje pri Ljudski univerzi (LU) Ormož, in mrežni podjetniški inkubator. Usmerjen je bil v iskanje oblik dejavnega vključevanja mladih v družbo. Sprejeli pa so tudi strategijo za mlade.

V okviru projekta so izpeljali obsežno anketo o tem, kako mladi vidijo kakovost življenja v svojem okolju. V njej je sodelovalo okoli sto mladih občanov. Rezultati so pokazali, da mladi najbolje ocenjujejo urejenost področja športa in prostega časa, najšibkejše pa zaposlovanje in stanovanja, zato so se odločili za subvencioniranje nakupa občinskega zemljišča. A to prakso si želijo razširiti tudi na ostala zemljišča in stavbe tudi v privatni lasti.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img