spot_img

Ministrstvo za okolje s predlogom ureditve sežiganja komunalnih odpadkov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ministrstvo za okolje in prostor je pred dnevi v javno obravnavo poslalo uredbo o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov. Ta med drugim predvideva največ štiri sežigalnice na območju države. Kateri centri za ravnanje z odpadki bi predajali odpadke posamični sežigalnici, bi določila vlada.

Predlog, objavljen na spletnem portalu e-demokracija, je v javni obravnavi do 20. decembra

V skladu s predlogom uredbe bi državno javno službo sežiganja gorljivih komunalnih odpadkov na območju Slovenije izvajale največ štiri sežigalnice. Te bi sprejemale odpadke iz centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki, pri čemer bi morali ti centri sežigalnicam zagotoviti ustrezno količino gorljivih komunalnih odpadkov v skladu s podeljeno koncesijo.

Vlada bi centre za ravnanje s komunalnimi odpadki, ki morajo predajati gorljive komunalne odpadke posamezni sežigalnici, določila po zaključenem postopku podelitve koncesije za izvajanje državne javne službe.

Sežigalnica gorljivih komunalnih odpadkov bi bila sicer infrastruktura državnega pomena v času izvajanja koncesije državne javne službe. Ceno storitev bi določali na podlagi metodologije, ki jo predpiše vlada.

Slovenija pri sežigu odpadkov ni samozadostna

Slovenija na področju predelave in odstranjevanja odpadkov s termično obdelavo ni samozadostna in je odvisna od objektov v tujini, v obrazložitvi predpisa navaja okoljsko ministrstvo. V tujino je v termično obdelavo leta 2017 denimo izvozila za okoli 165.000 ton odpadkov, leta 2018 pa jih je bilo več kot 210.000 ton.

Postopki termične obdelave odpadkov so sicer v hierarhiji ravnanja z odpadki nad odstranjevanjem s postopkom odlaganja, prej pa je treba izkoristiti možnosti preprečevanja nastajanja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov.

Po navedbah ministrstva Slovenija ne bo sledila praksam “tradicionalno sežigalniških” držav, kjer so mešani komunalni odpadki sežgani brez ali z minimalno stopnjo obdelave. Vzpostavljena je infrastruktura centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki, v katerih se mešani komunalni odpadki mehansko in biološko obdelajo, pri čemer so frakcije odpadkov, primernih za recikliranje v okviru izvajanja javne službe, izločene in predane v postopke nadaljnje predelave.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img