Ministrstvo za okolje letos ni podprlo akcije zmanjševanja odpadkov

0
14

V Sloveniji je zgolj v predelovalnih dejavnostih lani nastalo 1,35 milijona ton ali 16 odstotkov vseh v tem letu v državi nastalih odpadkov. Največ, 16 odstotkov vseh v predelovalnih dejavnostih nastalih odpadkov, je izviralo iz proizvodnje kemikalij in kemičnih izdelkov.

Za izdelavo 200g težkega telefona nastane 86 kilogramov odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov letos poteka od 21. do 29. novembra. Njegov namen je letos še posebej opozoriti na ogromne količine odpadkov, ki se skrivajo za proizvodnjo tudi najmanjših izdelkov – v proizvodnji 200 gramov težkega telefona denimo nastane 86 kilogramov odpadkov – in na dejanski vpliv teh izdelkov na okolje.

V predelovalnih dejavnostih je lani v Sloveniji nastalo 84.888 ton nevarnih odpadkov, ki so predstavljali več kot polovico (58 odstotkov) vseh v tem letu v Sloveniji nastalih nevarnih odpadkov.

Ministrstvo za akcijo ni zagotovil sredstev

Zaradi razmer, vezanih na epidemijo covida-19, ministrstvo za okolje in prostor sicer letos ni zagotovilo financiranja aktivnosti Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov v Sloveniji. Teden je tako ostal brez nacionalnega koordinatorja, so pojasnili na zbornici komunalnega gospodarstva. A so pripravljalce akcij vseeno vabili k sodelovanju in prijavi dogodkov na spletni strani krovnega organizatorja tedna. Sredi tega tedna je bilo iz Slovenije prijavljenih sedem dogodkov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here