Ministrstvo za javno upravo vzpostavilo sistem e-vročanja dokumentov

0
50

Na ministrstvu za javno upravo so z današnjim dnem vzpostavili državni informacijski sistem za elektronsko vročanje dokumentov SI-CeV, ki bo pomembno razbremenil številne institucije, državljanom pa olajšal in skrajšal pot, ki jo porabijo za sprejem pošiljk oz. dokumentov.

Nov sistem sprva na voljo vladnim službam

Poenostavljeno vročanje dokumentov v upravnih zadevah, ki zahtevajo osebno vročanje po zakonu o splošnem upravnem postopku, bo na začetku na voljo vladnim službam, večini ministrstev, organom v sestavi ministrstev, upravnim enotam, centrom za socialno delo ter nekaterim drugim institucijam javne uprave. Gre za okrog 100 institucij, ki uporabljajo centralne elektronske evidence dokumentarnega gradiva, s katerimi upravlja ministrstvo za javno upravo.

Pogoji za e-vročitev dokumentov

Marca 2021 e-vročanje dokumentov tudi ostalim državljanom

Vse naštete institucije bodo lahko od danes vročale dokumente državljanom v varne predale eUprave. V drugi fazi, ki naj bi bila predvidoma realizirana do marca 2021, pa je predvideno e-vročanje državljanom tudi v varne predale drugih ponudnikov varnih predalov in druge elektronske evidence dokumentarnega gradiva.

Cilj je, da vse institucije javnega sektorja, organi samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil elektronsko vročajo izključno preko enotnega državnega informacijskega sistema za elektronsko vročanje dokumentov SI-CeV. Naslovnik pa bo, enako kot pri fizičnem načinu vročanja, najprej prejel obvestilo o izdanem dokumentu, ki čaka na vročitev, po podpisu vročilnice pa bo prejel dokument, ki se mu vroča.

Prihodnost prejemanja dokumentov bo potekala s pomočjo pametnih elektronskih naprav

Tovrstno vročanje dokumentov državljanom bo po oceni ministrstva pomembno prispevalo k zmanjšanju administrativnih bremen in spodbudilo brezpapirno poslovanje, kar je v času epidemije nalezljive bolezni covid-19 še toliko bolj pomembno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here