Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je na povabilo avstrijske zvezne ministrice za kmetijstvo, regije in turizem Elisabeth Kostinger udeležil neformalne okrogle mize o digitalnem zelenem certifikatu (DGC). Virtualnega srečanja so se udeležili predstavniki 12 članic EU, ki podpirajo uvedbo certifikata.

Evropska komisija že predstavila pravno podlago za vzpostavitev zelenega digitalnega certifikata

Slednji bi olajšal varno in prosto gibanje znotraj EU v času pandemije covida-19 in bi vključeval tri elemente oziroma dokazila: da je bila oseba cepljena proti covidu-19, ima negativni rezultat testa PCR ali pa potrdilo, da je prebolela okužbo s covidom-19.

Z namenom, da bi pospešili postopek odločanja o certifikatu in sprejetje pravne podlage za njegovo uveljavitev, je Avstrija organizirala razpravo ministrov, pristojnih za turizem.

Po Počivalškovih besedah Slovenija podpira skupni pristop EU k uvedbi certifikata ter prizadevanja Evropske komisije za pripravo zadevnega zakonodajnega akta ter tehničnih rešitev za delovanje rešitve v praksi.

Podpira tudi sodelovanje s tretjimi državami, predvsem kandidatkami za članstvo v EU, ter sodelovanje na mednarodni ravni v smeri iskanja skupnih rešitev za zagotavljanje varne globalne mobilnosti in oživitev mednarodnih potovalnih tokov v okviru Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Svetovne turistične organizacijo (UNWTO) ter Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Mobilnost v EU in svetu že več kot leto dni zmanjšana le na nujna potovanja

Le-to močno vpliva tako na družbo kot gospodarstvo, še zlasti pa na turistični sektor. Zato Slovenija ocenjuje, da digitalni zeleni certifikat predstavlja pomemben korak k ponovni vzpostavitvi varnih čezmejnih potovanj ter prispeva tudi k okrevanju turistične panoge.

“Slovenski turizem je v veliki meri odvisen od tujih gostov, zato je izdajanje, preverjanje, priznavanje in interoperabilnost sistema digitalnih potrdil o cepljenju, testiranju in prebolelosti okužb s covidom-19 za nas zelo pomembna. Prizadevamo si za uvedbo digitalnega zelenega certifikata še pred poletjem,” je poudaril Počivalšek.

Na okrogli mizi, na kateri so predstavniki posameznih držav članic EU sprva predstavili nacionalna stališča do zadevne tematike, nato pa je potekala še razprava, so sodelovali visoki predstavniki iz Avstrije, Slovenije, Nemčije, Portugalske, Bolgarije, Cipra, Malte, Grčije, Španije, Danske, Hrvaške in Italije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj