Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek se je danes odzval na pogosto slišane ocene, da je Slovenija država, v kateri za posledicami Covida 19 umre največ ljudi. Po Krekovih besedah gre za pavšalne podatke, ki jih je s statistiko mogoče enostavno zavreči. V prihodnjih tednih bo Slovenijo prehitelo še kar nekaj držav, je prepričan Krek.

Milan Krek je pojasnil, da so trendi umrljivosti zaradi posledic covida-19 v zadnjih tednih negativni, zato ni razloga za strašenje državljanov s podatki, ki razmere v Sloveniji prikazujejo drugače, kot so v resnici. Izboljšujejo se tudi trendi skupnega števila smrti na milijon prebivalcev.

Relativno visoke številke smrti v Sloveniji so sicer povezane predvsem z umrljivostjo stanovalcev domov za starejših, medtem ko pri številu smrti v splošni populaciji ni bilo izrazitega vrha.

Boljši je tudi trend smrtnosti glede na število odkritih obolenj s covidom. Krek je ob tem pojasnil tudi, da se znižuje število presežnih smrti glede na enako obdobje lani.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj