spot_img

Miha Krištof: Pesnik črnega železa

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalni utrip predstavljamo mojstra, ki črno železo spreminja v poezijo. Miha Krištof je bil že ob njegovem kovaškem rojstvu pred dobrimi tremi desetletji svojevrsten posebnež. Kovano železo je postalo glavno gradivo njegovega umetniškega ustvarjanja. Podoba in oblika njegovega ustvarjanje se venomer zlijeta v nekaj novega, drugačnega.

Le streljaj od mariborskega mestnega parka pa v skriti delavnici nastajajo krasne železne skulpture. Robat material, ki ga mnogi povezujejo z gradbeništvom je lahko tudi umetnost. Kar dokazuje tudi mojster Miha Krištof, ki je skoval že številne umetnine.

Kovaštvo je bilo pomembna obrt, vsaka večja vas je imela vsaj enega kovača. V primerih, ko jih je bilo več, so bili ti razdeljeni na orodjarje in podkovske kovače.

Miha Krištof je eden zelo redkih umetnostnih kovačev. Začetki in vodilo njegovega ustvarjanja je kovanje vrtnic, sledili so ji zmaji, kače, krščanski simboli …Njegova izjemna ustvarjalnost je razpeta med unikatnim avtorskim kovanjem in kovaškim delom za potrebe restavriranja naše kovane dediščine, ki pa ima tudi naslednike.

Kovaštvo je najstarejši postopek preoblikovanja kovin. Vse od najzgodnejše antike je veljalo za skrivnost in posebno varovano mojstrsko znanje, ki se je prenašalo iz roda v rod. A danes poklic počasi odhaja v zgodovino.

Poklic je težaški in zanj so potrebne tudi fizične predispozicije, a po besedah Krištofa mu izbire poklica nikoli ni bilo žal. Kljub izginjanju te obrti za dobrega mojstra ni ovir pravi Miha, ki je prejemnik mestnega pečatnika, najodličnejšega priznanja mesta Maribor.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img