Obiskovalci Mestnega parka že dalj časa opozarjajo, da je promenada nujno potrebna obnove. Kot kaže, bo kmalu vendarle vse nared za obnovo promenade in nekaterih drugih površin. Urejeni bodo tudi pitniki in postavljeni novi koši za smeti.

Mestni park- pljuča mesta

Mestni park v Mariboru že od nekdaj predstavlja t.i. pljuča mesta. Velja za sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij, ki ga izkoriščajo predvsem za oddih ali aktivno preživljanje prostega časa. A kljub temu so nad trenutnim stanjem parka zaskrbljeni mnogi občani.

Na MO Maribor so pojasnili, da bo predvidoma v letošnji pomladi začeli s projektom obnova celotne promenade od Maistrove ulice do arkad pri prvem ribniku v obsegu 10.000 metrov.

“V sklopu obnove bodo zamenjani obstoječi tlaki, stopnice, robni elementi, vodovod in elektroinštalacije. Obnove bodo deležne tudi fontana in zasaditve znotraj območja promenade,” pojasnjujejo občinarji. “V sam park se z obnovitvenimi deli ne bo posegalo. Tako bo videti enako, promenada pa bo obnovljena na način, kot je bila prvotno zasnovana in skladno s soglasji zavoda za varstvo kulturne dediščine, zavoda za varstvo narave in prvotnih avtorjev,” so za Večer zapisali na MO Maribor.

Pet hektarjev zelenih površin z zgodovinsko vrednostjo

Mestni park predstavlja enega od najpomembnejših delov zelenih površin Maribora, ki od gričev Kalvarije do Piramide obsegajo več kot pet hektarjev območja. V parku so zasajena številnima drevesi, ki so stara preko 140 let, od leta 1976 pa je to območje zavarovano kot spomenik oblikovane narave.

Čolnarjenje na velikem ribniku je bilo ukinjeno leta 1972.

V izteku 19. stoletja so zasadili Tomšičev in Kamniški drevored. Po prvi svetovni vojni pa so v društvu pred velikim ribnikom zgradili paviljon s čolnarno, garderobami in teraso. Čolnarjenje in drsanje na ribniku je bilo ukinjeno leta 1972, že slabi dve desetletji prej pa je bil v parku ustanovljen akvarij.

Na mariborski občini so še posebej ponosni na to, da je park kljub kasnejšim preureditvam ohranil vse kvalitete prvotnega historičnega koncepta v krajinskem slogu iz leta 1871. Obnova je skladno s izdelano projektno in investicijsko dokumentacijo vredna 3,6 milijona evrov, delež sofinanciranja iz sklada Evropske unije in državnih virov pa znaša 80 odstotkov investicije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj