spot_img

Meso se bo na trgovskih policah kmalu občutno podražilo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Razlog za to je podražitev vseh surovin za proizvodnjo mesa, kot je koruza, ki je dražja za 50–70 odstotkov, embalaža, energija in delovna sila. Goveje, svinjsko in piščančje meso naj bi se tako podražilo za 10–15 odstotkov.

Kakšne so trenutne cene mesa?

Cena svinjskega mesa je trenutno stabilna, a se bo konec leta ali v začetku prihodnjega leta tudi to meso občutno podražilo, pravi direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, saj so cene koruze in soje za prehrano prašičev precej narasle.

Na vprašanje, zakaj svinjina v Sloveniji ostaja neprodana, zaradi česar bi se morala poceniti, je Krivec odgovoril, da Slovenija svinjsko meso izvaža v zahodno Evropo, ta pa potem svinjino izvaža na Kitajsko. Kar nekaj evropskih držav, vključno z Nemčijo, pa svinjskega mesa zaradi afriške kuge že nekaj časa ne izvaža na azijske trge.

Slovenskim pridelovalcem svinjskega mesa se izvoz na azijske trge zaradi visokih logističnih stroškov ne splača, je pojasnil Krivec. Po njegovi oceni obstaja možnost, da bo Kitajska kmalu postala bolj samooskrbna pri proizvodnji svinjskega mesa, saj na veliko gradi nove hleve, ne glede na to, da ima precejšnje težave pri oskrbi z elektriko.

Glede podražitve piščančjega mesa je Krivec pojasnil, da se bo tudi to meso kmalu podražilo za okoli 10 odstotkov, saj se draži repromaterial oz. koruza, žitarice in soja. Dejal je tudi, da pogajanja o dvigu cen s trgovci še potekajo, pričakuje pa, da bodo tudi trgovci prevzeli del stroškov, da podražitve ne bodo še večje.

Podražitve elektrike, goriva, hrane, oblačil. Kako bo ukrepala vlada?

Spomnimo, da se je vse začelo z energenti, saj so se njihove cene na svetovnih borzah občutno zvišale, kar bomo občutili tudi potrošniki. Poleg elektrike, plina in nafte se že nekaj časa dražijo tudi nepremičnine, kot kaže, pa bo kmalu dražja tudi hrana. “Običajno se takrat, ko se začnejo dražiti energenti, draži tudi vse ostalo,” pravi ekonomist Bogomir Kovač, ki tudi pojasnjuje, da so danes izpolnjeni vsi pogoji, da se po desetletjih deflacije ali nizkih cen vrnemo v obdobje inflacije, kar pa je tisto, kar zmanjšuje dohodke in kupno moč prebivalstva.

“Običajno se to začne pri energetiki, nadaljuje pa pri prehrani. Imamo dva vzvoda, na eni strani prehod v ogljično nevtralno družbo, na drugi strani pa podnebne spremembe, ki dražijo celotno prehrambeno verigo. To so zelo neugodne razmere, v katerih je težko ohranjati stabilnost, ki smo jo imeli na področju cen v preteklosti,” je povedal.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img