Mednarodni praznik delavstva

Praznik dela je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, obstajajo pa tudi določene izjeme.

Delavci so takrat zahtevali spremembo poteka in obsega svojega dela, to obdobje pa je nekakšna prelomnica oz povod k številnim spremembam na področju dela.

Danes praznik predstavlja največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja, praznujemo pa ga že od konca 19 stoletja.

Praznovanje Praznika dela včasih se nekoliko razlikuje od dneva, kot ga poznamo danes. V Sloveniji na predvečer prvega maja zakurimo tudi kresove, ki velja za tradicijo starejšega izvora.

Praznika dela se tiče tudi mladih, ki se pogosto soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti in ujetosti v prekarne, negotove in nestabilne oblike dela. S tem pa je dostop do osnovnih delavskih in socialnih pravic pogosto onemogočen. Ob tem so opozorili tudi na dejstvo, da se delodajalci neprestano trudijo, da bi že obstoječe socialne in delavske pravice skrčili tudi za redno zaposlene.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj