Mednarodni dan celiakije

Razmere epidemije koronavirusa so izpostavile neurejenost področja prehrane za posebne zdravstvene namene, zlasti za odrasle bolnike s celiakijo. Ob mednarodnem dnevu celiakije zato v Slovenskem društvu za celiakijo pozivajo k zagotovitvi pomoči odraslim bolnikom pri oskrbi z njihovim edinim zdravilom, ki je brezglutenska prehrana.

Kaj sploh je celiakija?

Celiakija je doživljenjska kronična sistemska avtoimunska bolezen, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Za boleznijo trpita med enim in dvema odstotkoma ljudi. Uživanje hrane z glutenom pri bolnikih povzroči akutno poslabšanje zdravstvenega stanja zaradi poškodbe črevesnih resic in posledične malabsorbcije. Nezdravljena celiakija ali kronični vnosi sledi glutena pa povzročajo številne zdravstvene zaplete, kot so anemija, osteoporoza, nepojasnjena neplodnost, bolezni ščitnice, diabetes, nevrološke bolezni in rakava obolenja.

V Slovenskem društvu za celiakijo med drugim predlagajo, da se oskrba z brezglutensko prehrano za bolnike uredi trajno po vzoru ostalih evropskih držav. Slovenija je namreč med redkimi državami, ki odraslim bolnikom ne nudi nobene državne pomoči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj