spot_img

Med ljudmi v stiski strah pred napovedanimi podražitvami

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V pogovoru z ljudmi v stiski je tudi zaznati nemoč in prepoznavanje, da niso sposobni slediti hitrim spremembam. Povedo, da se v elektronskem urejanju določenih uradnih zadev enostavno ne znajdejo. Manjka jim osebni stik s človekom, ki bi jim povedal, da so vse uredili prav,” je Maček povedal na današnji novinarski konferenci pred začetkom Tedna Karitas v Sloveniji.

Kakšne so izkušnje iz preteklosti?

Trenutno se najpogosteje srečujejo s prošnjami za kurjavo in topla zimska oblačila, z zaostanki pri plačilih električne energije, opomini pred odklopom. Opažajo tudi dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje, po pomoč pa se oglašajo tudi tisti, ki že dolgo niso bili pri Karitas.

“V letošnjem letu opažamo v mreži Karitas na širšem mariborskem področju med sedem in deset odstotkov novih gospodinjstev oziroma prosilcev. Poleg potrebe po materialni pomoči zaznavamo zelo veliko psihosocialno stisko. Zato skušamo nuditi pomoč v obliki informativnih, razbremenilnih ter svetovalnih razgovorov tudi preko dežurne telefonske številke,” je še povedal Maček.

Samo v okviru programa sprejemno informacijske in svetovalne pisarne Nadškofijske karitas Maribor so letos obravnavali že 3308 prošenj ljudi v stiski in do sedaj vključili v pomoč 2503 osebe. Izdali so 2569 prehranskih in higienskih paketov, 611 paketov z oblačili ter drugimi humanitarnimi artikli. Rešenih je bilo 421 prošenj za finančno pomoč pri plačilu položnic za najosnovnejše življenjske potrebščine.

Razdelili bodo 340 ton hrane

V mreži župnijskih karitas so razdelili tri dobave hrane iz operativnega programa EU za materialno pomoč najbolj ogroženim, kar obsega 340 ton. Ta ukrep po besedah Mačka doseže po sodelavcih in prostovoljcih karitas več kot 16.000 socialno najbolj ogroženih oseb na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem področju. Zgolj program Donirana hrana dnevno doseže in omogoča preživetje do 230 osebam.

V programu Ljudska kuhinja Betlehem je bilo letos vključenih 88 oseb in razdeljenih 13.130 toplih obrokov hrane. “V zadnjem času opažamo večje število mlajših oseb, v večini samskih moških, nekateri so tudi brezdomni, ki prosijo za navedeno pomoč,” je povedal Maček.

V vseh programih Nadškofijske karitas Maribor zaznavajo, da se je stiska pri mnogih še poglobila. V treh nastanitvenih enotah imajo v oskrbi 33 uporabnikov in zaenkrat še niso imeli primerov okužbe s covidom-19.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img