Med Bloudkovimi nagrajenci tudi znan Ptujčan

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec.

Zaradi koronskih razmer in omejitev je letošnja izvedba podeljevanja Bloudkovih nagrad in plaket potekala drugače kot običajno. Nagrajence so predstavili s spletno filmsko upodobitvijo. Dobitniki nagrad za leto 2020 so kolesar Tadej Pogačar in člani moške rokometne reprezentance iz leta 2004, za življenjsko delo pa Marjeta Kovač in Polonca Sladič.

Največ nominirancev v zadnjih letih

Na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj je sicer prispelo 88 vlog za 71 nominirancev. Za nagrade je bilo podanih 46 predlogov, za plakete pa 27, kar je največ v zadnjih letih in skoraj dvakrat več kot leta 2014.

Kot so v obrazložitvah pojasnili na odboru, je moška rokometna reprezentanca doslej največji uspeh dosegla leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu, ko je osvojila srebro. V ekipi so bili tedaj Ognjen Backović, Branko Bedeković, Boštjan Ficko, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Beno Lapajne, Zoran Lubej, Aleš Pajović, Dušan Podpečan, Roman Pungartnik, Ivan Simonović, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec, Uroš Zorman in trener Tone Tiselj.

Tadej Pogačar se je lani z zmago na največji tritedenski etapni dirki na svetu Tour de France izstrelil med kolesarske zvezde. Zdaj drugi kolesar svetovne jakostne lestvice je bil v mlajših letih sprva predan nogometu. Njegova prva profesionalna tekma je bila leta 2019 v Avstraliji Tour Down Under in s tem je postal eden najboljših mladih kolesarjev na svetu.

Polonca Sladič se je strelstvu zapisala pred več kot 40 leti, po končani tekmovalni karieri se je z enako strastjo in odgovornostjo posvetila trenerskemu in organizacijskemu delu v strelstvu in športu invalidov.

Marjeta Kovač, redna profesorica na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, je več kot 45 let predana športu v najširšem pomenu besede kot trenerka številnim generacijam športne gimnastike in akrobatike, mednarodna sodnica, kot članica strokovnih in znanstvenih združenjih doma in v tujini ter avtorica in soavtorica več kot 1300 strokovnih in znanstvenih gradiv.

Plaketa tudi za Ptujčana

Plakete pa so prejeli alpinistična naveza Luka Stražar in Aleš Česen, potapljačica na vdih Alenka Artnik, nekdanji košarkar in nato trener ter športni delavec Miran Jerman, novinarja Primož Kališnik in Tonček (Anton) Gider, Janko Rožman za uspešno, pestro in kakovostno šolsko ter rekreativno športno dejavnost v Pomurju, mlada biatlonca Alex Cisar in Lovro Planko, slednji tudi smučarski tekač, zdravnica in tudi sama odlična športnica Nada Rotovnik Kozjek, poklicni pilot Slavko Avi Šorn, nekdanji judoist, pozneje trener in športni delavec Vlado Čuš ter trener in selektor slovenske reprezentance v namiznem tenisu za slepe Gregor Habjan.

Na Ptuju posebej ponosni na Vlado Čuša

Kot so sporočili iz Mestne občine Ptuj so ponosni in veseli, ker je med letošnjimi dobitniki tudi Ptuj, po zaslugi Vlada Čuša. To laskavo nagrado je dobil za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa v svojem več desetletij trajajočem delu na področju športa. Kjer je deloval, so rezultati in napredek vidni, razviden je tudi njegov izjemen osebni prispevek.

Bloudkovo priznanje je dobil tudi ptujski judist Vlado Čuš, Vir: Zaslonski posnetek

S svojo strokovnostjo in predanostjo je bil ena ključnih oseb v razvoju slovenskega juda, ki se je povzpel med najuspešnejše tudi v svetovnem merilu in je danes ena najuspešnejših slovenskih športnih panog vseh časov. Vlado Čuš je mojster juda VI. dan, sicer predavatelj, specialist klinične dietetike in profesor svetnik. Sodi med tiste osebe, za katere lahko ugotovimo, da so nosilci strokovnih, tekmovalnih in organizacijskih uspehov, ne samo v svojem klubu, ampak tudi v Judo zvezi Slovenije in slovenskem športu. Njegov matični klub, JK Drava Ptuj je lani slavil 60 let neprekinjenega uspešnega delovanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj