spot_img

Marpurgi: med zgodovino in literarno svobodo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Zgodovinski roman Marpurgi  je lani, ko je minilo četrt stoletja od smrti pisateljice, pri založbi Beletrina doživel ponatis. Ukvarja se z zgodovine Evrope proti koncu srednjega veka, v svojem bistvu zgodbe pa predstavlja zgodovino Maribor in judovske skupnosti v njem. Razstavo o romanu je bilo moč videti v prireditvenem prostoru v Lovrencu na Pohorju.

Roman, ki za svoj predmet jemlje zgodovinsko snov srednjeveškega Maribora, je podprt poglobljenim poznavanjem obdobja, hkrati pa iz študije zgodovinskih in zgodovinopisnih virov predstavlja tudi duh tiste dobe.

Poznavanje judovske in širše srednjeveške zgodovine mesta, pa tudi njegove umeščenosti v regijske in evropske tokove, je v roman vtkano povsem organsko. Z izgonom Judov iz Marpurga leta 1496 in s širšimi družbeno političnimi procesi tega stoletja je mesto namreč izgubilo velik del svojega kozmopolitskega potenciala.

Čeprav se zgodba v romanu dogaja v srednjem veku, ni v njej običajne mračnosti. Že pisateljica Zlata Vokač Medic je po besedah režiserja in avtorja dramatizacije Igorja Pisona predstavila tisti čas veliko, svetleje, kot je bilo do takrat to obdobja zgodovine običajno prikazano.

Ob tem se poraja vprašanje kako mesto Maribor ohranja kulturno oz. zgodovinsko zapuščino Marpurgov?

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img