Mariborska občina naj toži državo

Slovenske občine imajo veliko težav z višino povprečnin, ki predstavljajo glavni vir financiranja občin. Lani novembra državni zbor ni podprl predloga za finance, ki je določal dvig povprečnin v letu 2020 za slabih 15 odstotkov na 658,8 evra in leto kasneje na slabih 670 evrov na prebivalca.

Občine v Podravju bodo zaradi odločitve Državnega zbora ob slabih 23 milijonov evrov dodatnega denarja. Največja, Mestna občina Maribor, bi z višjimi povprečninami dobila skoraj 8 milijonov več, občini Slovenska Bistrica in Ptuj sta računali na dober poldrugi milijon dodatnih sredstev. Brez želenega dodatnega denarja bodo proračune oblikovali tudi v ostalih podravskih občinah.

Občine so tako v nezavidljivem položaju. Denarja, ki ga nujno potrebujejo ni, država pa občinam nalaga vedno nove naloge in s tem klesti investicijske proračunske postavke.

Tako je mariborski mestni svetnik Igor JURIŠIČ predlagal, da župan drugega največjega mesta Saša Arsenovič moral pozvati državo, da racionalizira porabo občinskih sredstev za svoje potrebe. V skrajnem primeru Jurišič predlaga tudi tožbo.

Nova vlada je v svojem koalicijskem programu predvidela dvig povprečnine občinam, in sicer naj bi se v skladu s predlogom za proračunsko leto 2020 dvignile na 623,96 evra za 2021 pa na 628,20 evra. A obljub je bilo tudi do sedaj veliko, pri udejanjanju pa so vsi pozabili nanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content