V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo propadajoče območje nekdanje Mariborske tekstilne prodaje, ki je že od sredine prejšnjega desetletja v stečaju. V podjetju Marbi, ki ga vodi turistična vodnica Barbara Izlakar, so se zato odločili za izvedbo projekta Industriopolis. Gre za program, ki vključuje turistično doživetje slavne mariborske industrijske preteklosti.

Mariborska tekstilna tovarna (MTT) se je nahajala na območju nekdanje Hutterjeve tovarne in je nastala z združevanjem predvojnih tekstilnih tovarn. Leta 1951 je kot prva tekstilna tovarna v Mariboru in Sloveniji ter največja v Jugoslaviji pričela izvažati tkanine. Eden izmed gospodarskih pojmov tega območja pa je z leti začel propadati in leta 2014 pristal v stečaju.

Ena izrazitih mariborskih zgodb, je zgodba industrijskega mesta, ki ga je industrija tako močno zaznamovala, da se ga njen pečat, kljub tranziciji, še vedno drži. Ker je ta zgodba po eni strani tako vse navzoča, po drugi pa popolnoma potisnjena v ozadje, kar kliče po vsebinski obuditvi v življenje.

Projekt Industriopolis je nastal z željo po sooblikovanju celostne turistične storitve, ki bi povezala lokalne deležnike in lokalno skupnost, oblikovala nova turistična območja, prispevala k ohranitvi dediščine in razširitvi turistične dejavnosti. Navsezadnje MTT ni bil edini tekstilni obrat v Mariboru.

Projekt se izvaja preko podjetja MarBI -Inspired by Maribor, s pomočjo številnih lokalnih partnerjev in nastaja v okviru operacije Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2020-2021 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Razvoj Industriopolis poteka v partnerstvu s Centrom za kreativnost in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije , projekt pa naj bi zaživel v drugi polovici letošnjega leta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj