spot_img

Ljubitelj bodičastih rastilin iz tropskih krajev

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalno utrip Vam predstavljamo Janeza Pahorja, enega izmed največjih zbiralcev kaktusov v Sloveniji. Njegova zbirka šteje preko 900 različnih vrst oz. več kot 1200 primerkov kaktusov. Navdušenje nad gojenjem teh bodičastih rastlin sega več kot desetletje nazaj, ljubezen do zbiranja pa je prišla nekoliko kasneje. Organizira tudi razne izlete z željo po dodatnem izobraževanju in nabiranju novih izkušenj na tem področju.

Janezova ljubezen do kaktusov sega približno 15 let nazaj, ko je čisto po naključju zasadil svoj prvi kaktus in z tradicijo nadaljeval vse do danes. Velja za enega večjih zbirateljev kaktusov v Sloveniji, semena in druge pripomočke za gojenje pa kupuje predvsem v tujini.

Rast kaktusov je odvisna od svetlobe, toplote, hranilnih snovi, predvsem pa od vode, torej od padavin. Temperatura vpliva predvsem na hitrost kemijskih procesov v rastlini. Optimalna temperatura rasti je od vrste do vrste drugačna, v splošnem pa se rast začne nad 10º Celzija, nad 40º pa se prične ustavljati. Hranilne snovi vsrkava iz tal skozi korenine, ki so v daljši suši latentne.

Pohvali se lahko z zavidljivo zbirko kaktusov, s čimer se v Sloveniji ne ukvarja veliko posameznikov.

Kaktusi se pojavljajo v zelo različnih oblikah in velikosti. Osnovne oblike so kroglasta, stebrasta in drevesasta. Nekateri so se prilagodili na vlažnejše okolje in rastejo kot epifiti v krošnjah dreves.Z evolucijo so razvili bodice, s katerimi se zaščitijo pred živalmi in pred premočnim soncem.

Janezovo navdušenje nad gojenjem in zbiranjem kaktusov bo zagotovo ostalo, srečuje pa se že s težavo pridobivanja novih vrst, saj jih aktualna zbirka premore preko 900 različnih vrst.

Včlanjen je sicer v društvo zbiralcev kaktusov, ki organizirajo izlete predvsem na Češko in Slovaško za nakupe in nova spoznanja o kaktusih. Sledenje v zadnjem letu in pol ni bilo možno, zato je že v nestrpnem pričakovanju po novih dogodivščinah z temi bodičastimi rastlinami.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img