Letošnja bera medu bo zelo slaba

Že nekaj let se čebelarji, sicer z nekaj redkimi izjemami, soočajo z vse slabšimi letinami medu. Vremenski ekstremi vplivajo na vso naravo, med najbolj ogroženimi so tudi te drobne a nadvse pomembne živali. Napoved slabe sezone je bila že aprilska pozeba, posledice te pa so se nato vlekle tudi v prihodnje mesece. Ekstremno slaba letina pomeni, da bo na trgu še manj slovenskega medu.

S pomanjkanjem medu in visokimi cenami le tega, se bo na policah znašlo še več dvomljivih izdelkov, ki so med zgolj po imenu. Ker je deklariranje medu na evropski ravno še vedno pomanjkljivo, se zato kot med prodajajo tudi razni ponaredki medu in med neznanega porekla.

A še pred urejanjem birokratskih zadev, ki običajno potekajo izjemno počasi, se morajo sedaj čebelarji pripraviti na prezimovanje čebel in zagotoviti, da bodo čebelje družine hladne mesece kar najbolje prestale.

Skrb za čebelnjake postaja vse težje delo. Vremenski ekstremi terjajo svoj davek tudi pri čebelah, ki sicer veljajo za zelo trpežne živali. Da bodo čebele, na katere smo v Sloveniji tako zelo ponosni, še naprej lahko opravljale svojo zelo pomembno vlogo v naravi, jim sicer lahko pomagamo tudi sami.

video novice

00:04:49
00:03:20
00:05:13
00:03:31
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Skip to content