Smučarska sezona v letošnji z epidemijo zaznamovani zimi je opazno drugačna tudi pri statistiki nesreč na slovenskih smučiščih. Če običajno naštejejo nekaj sto lažjih in nekaj deset hujših na sezono, so številke v zgolj nekaj izpeljanih smučarskih dneh zaradi zaprtja smučišč ter veliko manjše gneče v smučarskih centrih občutno nižje.

Statistiko nesreč na smučiščih vodi inšpektorat za notranje zadeve

Lani so na smučarskih terenih našteli 621 nesreč s poškodbami, od tega 48 s hujšimi. Med slednjimi so beležili tudi tri smrtne primere, ena smučarka je v bolnišnici umrla po poškodbi na Rbogli, en deskar se je poškodoval pri padcu na kranjskogorskem smučišču, en pa na Soriški planini.

S tem je bila lanska statistika kar precej tragična, čeprav je bila sicer v seštevku poškodb boljša kot nekaj let prej, ko so se številke gibale okoli 900 nesreč s poškodbami. Je pa bila tudi nekoliko krajša, saj jo je marca prav tako oklestila epidemija.

Letošnje številke so ob drugem valu epidemije, v kateri so bila smučišča zaradi ukrepov vlade več zaprta kot odprta, v njej pa so našteli le nekaj pravih smučarskih dni, pa še te brez množic domačih in tujih smučarjev, neprimerljive.

Policija - Policija
Policisti so letos izdali bistveno manj plačilnih nalogov, kot v prejšnjih letih.

V bolnišnicah izrazito manj poškodovanih

Tudi na urgencah tistih bolnišnic, ki so na območju največjih smučišč, večjega pritiska s strani poškodovanih med smučanjem vsaj doslej niso beležili, kar je v sedanjih epidemioloških okoliščinah dobro, saj je bilo prav izogibanje dodatni obremenitvi že tako preobremenjenega zdravstva eden od razlogov, da so smučišča že nekajkrat zaprli.

V UKC Maribor so povedali, da so do 14. januarja obravnavali samo dve smučarski poškodbi, v enakem obdobju lani pa 30 poškodb med smučanjem in deskanjem. Večinoma je šlo za zlome, zvine in udarnine.

Medtem ko na celjski urgenci letos ne beležijo obravnave pacientov zaradi poškodb na smučiščih, pa so imeli nekaj dela tudi v jeseniški bolnišnici. V tej zimi so skupaj beležili 95 obiskov pacientov zaradi padca na sneženih površinah, lani pa je bilo takih 154.

Kot je povedala strokovna direktorica tamkajšnje bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj, je tudi pri njih takšnih poškodb letos manj kot v enakem obdobju lani. Bolj kot s smučarji se ukvarjajo z zdrsi ali padci, predvsem starejših ljudi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj