Letos boljše stanje varnosti kolesarjev

V času, ko so v Sloveniji veljali najstrožji ukrepi v boji proti širjenju koronavirusa in je veliko aktivnega prebivalstva delalo od doma ali so bili na čakanju se je vse več ljudi odločalo za preživljanje prostega časa v naravi. Vse več je bilo opaziti tudi kolesarjev. Sicer so v času omejitve gibanja na občine stalnega ali začasnega prebivališča bili primorani kolesariti po mejah svoje občine, je bilo to za rekreacijo dovolj. Držali so se slogana: Vsi na kolo za zdravo telo.

Policisti pa so v preteklih dneh obravnavali kar nekaj kolesarjev, ki so vozili pod vplivom alkohola. Neslavni rekorder, in sicer kolesar iz okolice Ptuja, ki mu je indikator v dopoldanskem času pokazal vrednost 1,28 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Mesec maj pa je že tradicionalno posvečen varnosti kolesarjev, zato agencija za varnost prometa in policija tudi letos opozarjata na to ranljivo skupino prometnih udeležencev. Med 4. in 31. majem policisti z večjo intenzivnostjo preverjajo, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila, in kako se do njih obnašajo ostali vozniki.

Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred tremi leti izvedli na Agenciji za varnost prometa, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške pa stori približno 25 % kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku in uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

V prvem letošnjem kvartalu sicer beležimo boljše stanje varnosti kolesarjev. Do vključno 23. aprila 2020 so bili kolesarji udeleženi v 191 prometnih nesrečah, kar je 22 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Zmanjšanje beležimo tudi pri hudo telesno poškodovanih, ki jih je bilo letos 26, lani pa 42 in pri lažje telesno poškodovanih, ki jih je bilo letos 135, lani pa 165.

V prometu odločajo stotinke sekunde, dovolj je že trenutek nepazljivosti in življenje se lahko za vselej korenito spremeni. Zato pri policiji svetujejo, da kolesarji, spoštujejo cestnoprometne predpise ter priporočila za večjo varnost, vožnjo s kolesom pa vselej prilagodijo svojim sposobnostim in razmeram na cesti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj