spot_img

Leopold Methans in njegova hiša zgodb

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Slovenske gorice skrivajo številne zgodbe, ki bi ostale skrite, če za njihovo pripovedovanje ne bi skrbeli posamezniki, kot je Leopold Methans iz Zgornjega Dražen vrha. V hiši, ki jo je kupil v začetku tisočletja. razvija pripoved o dogodkih, krajih, ljudeh in vsakdanjem življenju nekoč. Methansove hiše ne morete obiskati kar tako, za nekaj minut. Leopold vas bo namreč popeljal od prostora do prostora in vam zaupal zgodbe ljudi, ki so nekoč prebivali v teh krajih.

Kamnosek, umetnik, ljubitelj kulturne dediščine in odličen pripovedovalec zgodb. Vse to je Leopold Methans, ki ga je zbirateljstvo zasvojilo že v mladosti.

Zbirka fotografij in najrazličnejših predmetov je rastla iz leta v leto, na koncu pa je svoje mesto našla v stari hiši, ki jo je Leopold kupil na dražbi. Nekoč velika in bogata kmetija, ki je bila zgrajena leta 1827, je bila ob nakupu v precej slabem stanju.

In v hiši, kjer se lahko zgodovine dotakneš na vsakem koraku, zanimivih zgodb ne manjka. Z zanosom in ponosom nam Leopold Methans pripoveduje inserte iz zgodovine teh krajev, ki ne opevajo epskih bitk, pač pa bitke posameznikov, ki so tod pustili svoj pečat.

Iz sprejemne sobe nas gostitelj popelje na hodnik med stare fotografije. Še preden si jih uspemo dobro ogledati, nam Leopold zaupa zgodbo o lepi fotografinji, ki je leta 1911 sodelovala na lepotnem tekmovanju v Ljubljani, svoje življenje pa sklenila pozabljena in osamljena. Tudi sam hodnik, kjer so razstavljene fotografije ima svojo posebnost.

V nadstropju Methansove hiše lahko spoznamo zgodbo o hrani. Ta se pripoveduje skozi bogato zbirko stare posode in pripomočkov, ki so jih nekoč uporabljali pri pripravi hrane. Med to zbirko se znajdejo tudi nemške vojaške čelade.

Leopold Methans nas je popeljal še v sobo, ki jo krasijo družinske fotografije družine Methans, shranjene v umetelno izdelane okvirje za fotografije. V njej je tudi starinska postelja, ki jo je Leopold dobil od svoje matere.

Domačnost Methansove hiše je nekaj, kar očara vsakega obiskovalca. In teh ni malo. Tukaj se srečujejo umetniki, šolarji, naključni obiskovalci in ljubitelji zgodovine. Tukaj boste vedno dobrodošli, le obisk najavite pravočasno in se pripravite na zanimive zgodbe. Leopold jih ima na zalogi še veliko.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img