Na spletu opažamo naraščanje lažnih spletnih trgovin, ki potrošnikom obljubljajo visoke popuste ali izjemno nizke cene priljubljenih izdelkov, opozarja Tržni inšpektorat RS. Nakupi v takšnih lažnih trgovinah lahko potrošnike izpostavijo finančni škodi in nevarnosti kraje osebnih podatkov, poudarja inšpektorat. Mnoge od teh spletnih strani dodajajo v svoje ime “Slovenija” ali “Ljubljana,” kar ustvarja lažen občutek varnosti in domačnosti pri potrošnikih.

Tržni inšpektorat RS je prejel več prijav potrošnikov, ki so izvedli nakupe preko različnih spletnih strani. Te strani ponujajo različne izdelke, bodisi priznanih blagovnih znamk ali pa popolnoma neznanih. Povečalo se je tudi število prevar pri nakupih prek družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram in TikTok.

“Ponudniki poskušajo potrošnike privabiti k hitrim nakupom z visokimi popusti ali izredno nizkimi cenami za zelo priljubljene izdelke. Spletne strani so prevedene v slovenščino, vendar to ne zagotavlja, da gre za slovenske prodajalce,” so pojasnili na inšpektoratu.

Mnoge lažne spletne trgovine vključujejo v svoje ime tudi besede “Slovenija” ali “Ljubljana,” kar ustvarja lažen občutek domačnosti in varnosti pri potrošnikih. Kljub temu inšpektorat poudarja, da prisotnost končnice .si v spletnem naslovu ne zagotavlja, da je upravljavec spletne strani slovensko podjetje.

Spletni prevaranti pogosto uporabljajo delno prevedena besedila s spletnimi prevajalniki ali preprosto kopirajo tekste z drugih, verodostojnih slovenskih spletnih strani. Inšpektorat opozarja, da to lahko ustvari videz povsem legitimne spletne strani, medtem ko se za njo skriva nekdo, ki čaka na potrošnike.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here