Lani več tovornega prometa kot leto prej

 

Tovornjaki, registrirani v Sloveniji, so lani prepeljala 92 milijonov ton blaga, ker je sedem odstotkov več kot leto prej. Lani je bilo 54 milijonov ton blaga prepeljani v notranjem, 37 milijonov ton pa v mednarodnem prevozu.

Med blagom, ki so ga lani prepeljali tovornjaki, je bilo po podatkih državnega statističnega urada največ blaga iz blagovnih skupin rude in kamnine (30 odstotkov) ter kmetijski, gozdarski in ribiški proizvodi (13 odstotkov). Tudi v notranjem prevozu je bilo največ rud in kamnin (48 odstotkov) ter nekovinskih mineralnih izdelkov (10 odstotkov).

Več kot četrtina blaga so natovorili v Avstriji

V mednarodnem prevozu pa je bilo največ prepeljanega blaga iz blagovne skupine drugo blago (25 odstotkov), sledili so kmetijski, gozdarski in ribiški proizvodi (17 odstotkov) ter proizvodi iz predelovalnih dejavnosti (14 odstotkov).

Tovorna motorna vozila so iz tujine v Slovenijo prepeljala osem milijonov ton blaga, nekaj več kot četrtina tega blaga je bilo naloženega v Avstriji. Sledila je Italija (25 odstotkov), Nemčija (14 odstotkov), Hrvaška (12 odstotkov) in Madžarska (pet odstotkov).

Iz Slovenije pa so tovornjaki prepeljali 11 milijonov ton blaga, od tega največ v Italijo (37 odstotkov), Avstrijo (21 odstotkov) in Nemčijo (14 odstotkov).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj