Kungota, srce Štajerske

Občina Kungota je bila ustanovljena konec leta 1994 in leži v gričevnatem svetu zahodnih Slovenskih goric. Na vzhodu meji z občinama Šentilj in Pesnica, na jugu in zahodu z občino Maribor, na severu pa se na 18 kilometrih stika z Avstrijo. Tod je nekoč bilo Panonsko morje, katerega usedline so potoki razrezali v živahne gorice.

Skrbno urejeno okolje, pestra in domača kulinarika ter bogata kulturnozgodovinska dediščina privabljajo veliko turistov, največ iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Rusije, Italije in Velike Britanije. Pohvalijo pa se lahko tudi s prestižno Michelinovo zvezdico, ki je destinacijo postavila na prestižni seznam vrhunskih kulinaričnih destinacij.

V tej mladi, prijazni podeželski občini živi v devetnajstih naseljih na površini 4.887 ha 4.705 prebivalcev v štirih vaških skupnostih: Spodnja Kungota; Zgornja Kungota; Jurij ob Pesnici in Svečina. Slednjo krasi grad iz 12. stoletja, ki se razteza severno od vaškega jedra Svečine.

Posebnost tega vinorodnega okoliša so tudi številne vinogradniške kmetije, ki jih lahko obiščemo z avtomobilom, kolesom, posebnim avtobusom, pot med njimi pa lahko tudi prehodimo.

Vinogradništvo v Svečini in na celotnem območju Svečinskih goric je obdarjeno z bogato tradicijo, ki jo podrobneje predstavljajo tudi vinogradniškem muzeju Kebl.

Na sončnih legah Svečinskih goric zorijo pretežno bele vinske sorte. Kakovostna in vrhunska vina normalnih do poznih trgatev in predikatnih vin so prijetno sveža, nekatera bogato aromatična, z ostankom sladkorja, vendar lahko v vseh najdemo pravo harmonijo in za vsak okus nekaj.

In čeprav je vinogradništvo večinoma v domeni moških, imajo v Zgornji Kungoti tudi uspešno vinarko, ki so jo dedkove pripovedi o vinski trti prevzele in navdušile že v otroštvu, tako da je vse svoje poslanstvo posvetila dobri vinski kapljici.

A občina Kungota ima poleg vinskih in kulinaričnih specialitet tudi veliko naravnih danosti. Ena med njimi je zagotovo tudi kamnolom Pruh.

Regionalni vinarski in kulinarični biser nas je s svojo gostoljubnostjo posrkal vase. In na poti domov je bilo v avtomobilu le govora, kdaj se tja ponovno vrnemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj