Kriza v turizmu se nadaljuje

0
169

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo v septembru 2021 zabeleženih nekaj več kot 309.400 prihodov domačih turistov, kar je za 14 % manj kot v septembru lani, vendar hkrati za 153 % več kot v septembru 2019. Le-ti so opravili malo manj kot 844.700 prenočitev, kar je za 20 % manj kot septembra lani, vendar hkrati za 155 % več kot v septembru 2019. In navkljub napovedim, da bodo jeseni namestitvene kapacitete polno zasedene, je stanje na terenu zaskrbljujoče.

V času pred in med jesenskimi počitnicami in po njih so na Finančni upravi zaznali več unovčitev turističnih bonov. Po zadnjih podatkih je bilo uporabljenih 79 odstotkov lanskih in 58 odstotkov letošnjih bonov. Povpraševanje po nastanitvah je povečano tudi v Podravju.

V Mariboru so letos, predvsem v zadnjih tednih, zaznali porast unovčevanja turističnih bonov. Porabljenih je bilo približno 13.400, kar za več kot enkrat presega lanske številke. Največ povpraševanja je po nastanitvah v okolici Maribora, na Pohorju, na podeželju, na turističnih kmetijah, glampingih… A slabše epidemiološke razmere so letovanja ustavila.

Ob tem ponudniki turističnih nastanitev ugotavljajo še, da je zaradi negotovih razmer vse več rezervacij opravljenih tik pred prihodom. Skoraj polno zasedeni naj bi bili praznični termini ob koncu leta. A do danes podrobnejših informacij o načinu delovanja še nimajo.

Številni hotelirjem očitajo, da so cene nočitev v slovenskih hotelih trenutno relativno visoke, celo previsoke. Hoteli naj bi izkoristili večje povpraševanje in temu primerno povišali cene. A Ilešič pravi, da so podražitve odraz višjih cen energentov in surovin, ne pa turističnih bonov.

Tudi plače v gostinstvu so se dvignile, tako je popolnoma pričakovano, da se je podražila tudi cena hotelske nočitve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here