Kriza oklestila dobičke bank

0
13

Čeprav so banke pregovorno vedno polne denarja, pa je tudi koronavirus vplival na njihovo poslovanje. Borijo se z velikimi stroški in več denarja namenjajo razvoju spletnih sistemov, obenem pa se tako podjetja kot gospodinjstva previdno zadolžujejo. Tako so dobički bank strmo upadli.

Delno so slabši rezultati posledica zaostrene gospodarske klime, delno pa je vzrok za stanje mogoče iskati tudi pri ukrepih Banke Slovenije.

Banke so medletno beležile upad posojil podjetjem. Septembra je ta znašal 1,7 odstotka. Obenem so beležila slabše rezultate tudi pri posojilih gospodinjstvom, ki so medletno znašala 5 odstotkov manj kot lani.

Ravno negotovost pa je velik problem pri nadaljnjem okrevanju gospodarstva. Ključno je, da se prihranki čimprej pretvorijo v investicije. Tokrat bo največ pozornosti usmerjene v investicije države.

Po dosedanjih podatkih trend upadanja prihodkov bank napovedujejo tudi za naslednje leto, saj naj bi v prvem četrtletju beležili veliko stečajev, kar bo za bančno poslovanje pomenilo višje stroške kapitala in nižje prihodke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here