spot_img

Krajane skrbi ekološka katastrofa Metave

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Odlagališče Metava z vsemi svojimi zakonodajnimi obveznostmi rednega vzdrževanja po njenem zaprtju v celoti bremeni podjetje Snaga, ki mu je bila na podlagi upravljavca še odprtega odlagališča izdana odločba o zaprtju. Odlagališče je pred časom obiskal tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, na srečanju pa je bila izpostavljena problematika odlagališča nevarnih odpakov, ki se vleče že vse od leta 1984.

 

V KS Malečnik-Ruperče se s problemom ukvarjajo že več kot desetletje, veseli so vsake nove obljube, a je teh v preteklosti bilo veliko preveč, zgodilo pa se ni nič, zato tudi tokrat ne upajo biti preveč optimistični. Težava se vleče iz leta v leto, konkretnih rešitev pa ni. Skrb, da bi prišlo do ekološke katastrofe, je velika. Krajani pa so v preteklosti večkrat opisovali, da s hriba teče črna brozga, le-to naj bi zasipali z zemljo.

Snaga zaradi odlagališč ob 250 tisočakov letno

V juliju je Maribor obiskal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki si je v Krajevni skupnosti Malečnik-Ruperče ogledal odlagališče odpadkov. Kot nam je povedal Škof mu je minister dejal, da je s problematiko odlagališča seznanjen in da bodo preverili dejansko stanje ter pregledal vso obstoječo dokumentacije, te v vseh teh letih, ni malo. Obljubil je tudi pogovor s Snago, ki je zadolžena za tri zaprta odlagališča odpadkov. Poleg Metave, še za odlagališči na Pobrežju in v Dogošah. Vsa tri odlagališča bremenijo poslovanje Snage za približno 250.000 evrov letno.

Rešitev nujna, a vse preveč praznih obljub

Vizjak vidi rešitev v izgradnji fotovoltaične elektrarne. Predsednik krajevne skupnosti je sicer pridobil vso dokumentacijo iz Avstrije, kjer so med drugim zapisali, da bi kontrolo izvedli v dveh fazah, prva naj bi znašala 40.000 evrov, druga pa 70.000 evrov. Župan in ljudje so se s predlogom strinjali, vendar do realizacije projekta nikoli ni prišlo.
Škof, ki se s problemom ukvarja že več kot desetletje, je vesel vsake nove obljube, a poudari, da je v preteklosti prevečkrat pri obljubah ostalo, zato ne upa biti preveč optimističen. Že nestrpno pričakuje njihov odgovor, še bolj pa vsakega koraka v pravo smer.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img