Košarkarji Slovenije so na olimpijskih igrah v Tokiu zabeležili še tretjo zmago in brez poraza osvojili prvo mesto v predtekmovalni skupini. Od Španije so bili boljši s 95:87 (20:24, 41:44, 68:70).

Zadržana prva četrtina Slovenije

Za Slovenijo so tekmo začeli Luka Dončić, Mike Tobey, Zoran Dragić, Vlatko Čančar, Jaka Blažič.

Španci so tekmo začeli s trojko Rudyja Fernandeza, ko je prosti met zadel še Marc Gasol, je bilo 4:0 za Špance. Prvi koš je za Slovenijo po dobrih dveh minutah igre dosegel Vlatko Čančar (4:3). Marc Gasol je odgovoril s trojko, a tudi Čančar je bil natančen pri metu za tri točke (7:6). Za Špance je tretjo trojko zadel Alberto Abalde (10:6). Slovenija je prvo četrtino izgubila z rezultatom 24:20.

Druga četrtina brez Dončića

Čeprav ni bilo na parketu Luke Dončića, se njegovi soigralci izziva niso ustrašili. Po trojkah Alekseja Nikolića in kapetana Eda Murića je Slovenija namreč prvič na tekmi prišla do vodstva pri 26:24. Naši košarkarji so imeli priložnost, da bi še povišali naskok, vendar žoga ni in ni hotela skozi obroč.

Še naprej pa smo spremljali hitro igro na obeh straneh. Izkušeni Španci so po slabšem vstopu v drugo četrtibno in delnem izidu Slovenije s 6:0 našli odgovor in z rezultatom 7:0 spet prišli do naskoka petih točk pri 31:26.  Po drugi trojki Abalda in dveh zadetih prostih metih Tobeyja je bil izid znova izenačen (39:39). Tobey je bil znova uspešen, tokrat z metom iz igre, a Rubio je prav tako zadel (44:41). To so bile tudi zadnje točke v prvem polčasu.

Izenačenje po tretji četrtini

Španci so drugi polčas začeli z delnim izidom 5:0 (49:41). Prvi je za Slovenijo zadel Dragić (49:43). Slovenija je poskušala z meti od daleč, a ni bila uspešna. Učinkoviti so bili Špancidve zaporedni trojki je zadel Fernandez – za prvo dvomestno prednost (55:43). Čančar je dosegel svojo tretjo trojko za znižanje zaostanka (59:53). Slovenija je prepolovila zaostanek, trojko je zadel Blažič (61:58). Potem ko je Dragić dobil tehnično napako zaradi simuliranja, je slovensko klop na noge dvignil Žiga Dimbec, ki je hiter protinapad zaključil z zabijanjem (64:60). Po drugem košu Dimca in trojki Čančarja je Slovenija zaostajala za dve točki (68:66). Dimec se je dobro znašel pod košem, dosegel je koš za izenačenje (68:68).

Četrta četrtina ključna za preobrat

Dončić je zadnjo četrtino začel s hitrim košem za izenačenje (70:70). V hitrem protinapadu je zabil Tobey (70:72). Pri Špancih je trojko zadel Pau Gasol (73:72). Klemen Prepelič je nato zgrešil trojko, a v napadu je skočil Tobey in zabil (73:74). Llull je zadel trojko (76:74). Tobey je znova uspešno skočil v napadu in zadel za novo izenačenje (76:76). Španci so nadaljevali s serijo trojk – zadela sta Abalde in Pau Gasol – za +6 (82:76). Slovenci so po minuti odmora ustavili naval Špancev in še več, slabe štiri minute pred koncem so prevzeli vodstvo (83:82).

V zaključku smo spremljali fanatičen boj, v ospredje pa je prihajal Prepelič. Najprej s trojko in nato še v sodelovanju s klubskim kolegom pri Valencii Tobeyjem. Po njuni zaslugi je Slovenija 1:39 pred koncem vodila z 88:85. Prepelič se je tudi na koncu izkazal kot mož odločitve, potem ko je 13,4 sekunde pred zadnjim zvokom sirene ostal zbran in zadel oba prosta meta za 90:87. Španci so poizkusili s trojko, vendar je Rubio zgrešil cilj. Zmago je sprva potrdil mlajši od bratov Dragić, potem ko je zadel oba prosta meta za 92:87, za veliko veselje pa je s trojko po izgubljeni žogi Špancev poskrbel še kapetan Murić za veliko zmago s 95:87.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj