Skorajda nemogoče je te dni odpreti družbena omrežja in ne naleteti na najbolj neverjetne teorije o izvoru novega koronavirusa. Ta namreč že dolgo ni več zdravstveni izziv, dobil je politične, geopolitične razsežnosti … predvsem pa je postal neusahljiv vir navdiha ljubiteljev teorij zarote, ki so povezane tako z izvorom virusa kot z ukrepi proti širjenju bolezni in morebitnimi rešitvami, še posebej, ko gre za cepiva.

In če pogledamo top 5 teorij zarote, ki se širijo po spletu so, da je za trenutno dogajanje krivo omrežje 5G, da je za vse kriv Bill Gates, da je virus na Kitajsko prinesla ameriška vojska, da je virus naredila farmacevtska industrija, da bi kasneje zalužila z zdravilom in cepitvom ter celo ta, da covid-19 sploh ne obstaja.

Molekularna biologija se ukvarja s proučevanjem genskega zapisa oziroma njegovega izražanja, prepisovanja. Gre za zapleteno vedo, s katero se običajni ljudje v svojem življenju ne ukvarjajo. In, ko človek tega ne razume se pričnejo pojavljati teorije zarote.

Če želimo molekularno biologijo razložiti  na najbolj preprost način, vsaj približno razumljen tudi navadnemu človeku se po besedah direktorja UKC Maribor spomnimo zgodbe, ki je zaznamovala leto 2019, ko so Slovenci pomagali malemu fantku do nujno potrebnega zdravila.

In na takšen način se stroka trudi najti zdravilo in cepivo za covid-19. Ob tem pa direktor dodaja, da vsi, ki v času epidemije/pandemije delajo v ustanovah, kjer zdravijo bolnike s koronavirusno boleznijo 19 želijo pomagati po svojih najboljših močeh ter na način, kot jim ga nalaga stroka.

Živimo v času, ko so zanesljive in preverjene informacije lažje dostopne kot kadarkoli v človeški zgodovini, a kljub temu da se to na prvi pogled zdi skoraj neverjetno, se teorije zarot, ki temeljijo na res  fantastičnih predpostavkah, širijo hitreje kot kadarkoli prej. Naš svet se spreminja z neverjetno hitrostjo, negotovi smo in prestrašeni in vedeti hočemo, kdo je tega »kriv«.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj