“Korona kriza” bo v revščino pahnila na milijone ljudi

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu se je povzpelo na 2,5 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 655.000, več kot 171.000 jih je umrlo.

Največje žarišče pandemije so še vedno Združene države Amerike, tam se je po uradnih podatkih okužilo že več kot 792.000 ljudi. V Španiji je število okuženih preseglo 204.000. V Italiji je že več kot 181.000 pacientov s covid 19. V Franciji so včeraj zabeležili rahel porast dnevnih okužb, v Nemčiji pa je več kot 147.000 okuženih. Tudi v Združenem kraljestvu so včeraj zabeležili rahel vpad novo odkritih okužb. V Turčiji se razmere še nič ne umirjajo, tam je okuženih več kot 90.000 prebivalcev. V Iranu že nekaj dni beležijo upad števila novih okužb. Razmere pa se zaostrujejo v Rusiji, kjer je po zadnjih podatkih več kot 52.000 okuženih.

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela resolucijo, v kateri zahteva pravičen, učinkovit in pravočasen dostop do vseh cepiv proti covidu-19, ko bodo ta na voljo. 193 držav v resoluciji tudi izpostavlja “ključno vodilno vlogo” Svetovne zdravstvene organizacije, ki je tarča kritik nekaterih držav glede ravnanja v pandemiji.

V več evropskih državah so začeli postopoma opuščati nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. V Luksemburgu so začeli nekoliko rahljati ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, a hkrati uvedlo obvezno nošenje zaščitnih obraznih mask v zaprtih javnih prostorih. Okoli 9,6 milijona francoskih delavcev, kar je skoraj polovica zaposlenih v zasebnem sektorju, je zaradi epidemije koronavirusa na čakanju ali pa delajo po skrajšanem urniku. Država bo nadomestila krila tudi po 11. maju, ko naj bi se v Franciji začeli sproščati ukrepi. Nemška kanclerka je po neuradnih informacijah izrazila zaskrbljenost, da Nemci ob rahljanju določenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ne bodo upoštevali tistih, ki ostajajo v veljavi, in se bo virus znova začel hitreje širiti. Oblasti so kasneje napovedale, da bodo plačale tudi zdravljenje bolnikov iz tujine. V Srbiji so danes znova odprli manjše trgovine, delavnice in podjetja, kjer niso potrebni bližnji stiki, kot so avtomehanične delavnice, vulkanizerji, tehnične trgovine. Poleg tega so policijsko uro skrajšali za eno uro, tako da bo ob delovnikih trajala od 18. do 5. ure in ne več od 17. Prvič bodo od uvedbe izrednih razmer zaradi virusa 15. marca starejši od 65 let lahko odšli na sprehod. Člani avstrijske vlade se bodo v pandemiji koronavirusne bolezni 19 odpovedali po eni plači in jo namenili organizaciji, ki si jo bodo izbrali. Podrobnosti bodo pojasnili v prihodnjih dneh.

Svetovna banka ocenjuje, da bo pandemija novega koronavirusa letos prvič od leta 1998 povzročila rast svetovne revščine. Stopnja revščine se je namreč doslej po svetu zmanjševala. Pandemija koronavirusa bo po oceni ekonomistov Svetovne banke letos potisnila v revščino od 40 do 60 milijonov ljudi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj