9.2 C
Maribor
sobota, 5 decembra, 2020
Doma KORONAVIRUS Kontrolne točke na meji z Avstrijo

Kontrolne točke na meji z Avstrijo

Slovenija je na meji z Avstrijo ob polnoči vzpostavila 13 kontrolnih točk na nekdanjih mejnih prehodih. Nekateri bodo odprti ves čas, nekateri pa le del dneva. Vstop v Slovenijo bo dovoljen tujcu, če bo predložil dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem testu na prisotnost covida-19, s katerim bo lahko izkazal negativen izvid.

Če tujec tega dokazila ne bo predložil, se mu bo vstop v Slovenijo kljub temu dovolil v primeru, da je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Vstop v Slovenijo se bo dovolil državljanu Slovenije in osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Če bo imela ta oseba temperaturo, višjo od 37,5 stopinje Celzija, ali bo kazala jasne znake okužbe zgornjih dihal, pa ga bodo seznanili z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti ozemlja Slovenije, se ne dovoli, še določa odlok.

Odlok izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita ob asistenci policije. Izvajanje se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki, še določa odlok.
Na področju Policijske uprave Maribor so na meji z Avstrijo vzpostavili štiri kontrolne točke: Na Juriju in starem mejnem prehodu Šentilj je točka odprta od 6. do 21. ure, na Tratah in na novem mejnem prehodu Šentilj pa točka deluje 24 ur na dan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnjih 7 dni

Letošnji Ta veseli dan kulture v spletni obliki

Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 obeležujemo pod imenom Ta...

Z decembrom višje položnice za vrtec zaradi višjih plač

Vrtec v Hajdini viša svoje cene. Po novem bodo cene za program v prvem starostnem obdobju višje za 40 evrov, v drugem pa je...

Zavod za zaposlovanje izplačal dodatno predvidenih 10 milijonov evrov izplačil za interventne ukrepe

Na Zavodu RS za zaposlovanje imajo eno ključnih vlog pri izvajanju vseh petih interventnih zakonov, ki jih je Vlada RS sprejela za omilitev posledic vpliva Covid-19 na gospodarstvo že od...
00:56:57

To je bil moj čas: dr. Alojz Križman

V prvi oddaji To je bil moj čas nam je svoje spomine razkril dr. Alojz Križman. Vabljeni k ogledu.