Konec srednje velikih kmetij?

6
1686

Govedoreja je najpomembnejša kmetijska panoga, saj predstavlja kar 45 odstotkov vseh odkupljenih kmetijskih proizvodov. A tudi najpomembnejši gradnik kmetijstva je že močno načet. Srednje velike živinorejske kmetije propadajo.

Odkupne cene so velik problem, saj so stroški obdelovanja isti, pri tem pa so odkupne cene v primerjavi s sosednjo Avstrijo nekajkrat nižje. Tako je pričakovati, da bodo srednje kmetije v takih okoliščinah ostajale.

Ne gre zanemariti, da te kmetije letno prispevajo velik delež k samooskrbi z govejim mesom, tako da se je treba vprašati, kako bodo manko propadlih kmetij nadomestili.

Eden od predlogov rešitve je zagotovitev pogojev za širjenje nabora dejavnosti.

Kmetije so dobile nekoč spodbude, sedaj pa jih tako države kot občine stiskajo z dodatnimi davki in terjatvami. Nujno potrebno bi bilo določiti razmerja v ceni, ki bi neenake pogoje med kmeti in trgovci omilila.

Zastrašujoč podatek je, da je število čred s kravami dojiljami v preteklih letih upadlo in da imamo na leto v povprečju 627 kmetij manj. To pomeni, da v Sloveniji vsak dan preneha z delom skoraj 2 kmetiji. Če pristojni ne bodo hitro urgirali se napoveduje katastrofa, ki bo prizadela prav vse.

6 COMMENTS

 1. Kmetijstvo je gospodarska panoga po ZK, vsi ti sogovorniki pa podpirajo socialistični KD in 61.č.ZK,in tako kmetijstvu ter mladim ne omogočajo razviti podjetniških ciljev.

  • Kmetijstvo v Sloveniji je preveč razdrobljenost v prerjavi z drugimi državami, vendar zaradi geografskih pogojev edino tako lahko obstaja treba je le pridnih rok, te pa je sodobni svet ukinil in vsi bi radi bili bogati brez dela, država pa to podpira, butalski Kovač je dejal: ČE NEZNAM BOM PA DRUGE UČIL.

 2. Ko bodo propadle vse kmetije bodo ostali le setovalci referenti za kmetistvo v obcinah ministrstvih institutih in podobni paraziti ki zivijo od dela kmeta
  Tam je potrebno vse urediti potem bo lahko tudi kmet zazivel !!@@

 3. Odrashchau sem na kmetih. Moj pokojni Oche je biu dober gospodar. Na treh hektarih in se kakshen hektar najeti, je bilo v stal vedno pet repou govedi dva prashicha. V keudru krompirja do vrha. Sodi pouni moshta, V spajzi pouno klobas, sunka, putr, na postreshju skrinja z pshenico, rzhjo, koruzo, Ajdo. itd. SE pravi, vse se je pridelovalo sorazmerno. Dva prashicha, 100 arou korenja, 100 arou repe, itd. Sorazmerje. Tako je bilo vchasih na kmetih. Dobremu gospodarju ni nichesar primankovalo. Tudi zaloge za slabo letino si je vedno ustvariu.

 4. Sem Ajda…srednješolka ki bi se rada ukvarjala s kmetijstvom…zelja je res velika.Moji starši se s tem sicer ne ukvarjajo.Hodim k prijateljem na
  manjso kmetijo tako da nekaj celo vem.Rada bi se naučila vsega kar je povezano z tem.V prihodnosti bi rada imela veliko kmetijo.Nevem …kam naj se obrnem…H komu?Kako do prakse?Kako se izučiti za kmetovalko…Zelo sem žalostna kam je prišel svet z zakoni…vse propada
  Ljudje ki kaj vedo prosim naj mi pomagajo do znanja-se zelo hitro ucim.
  Hvala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here