Konec slovenskega kmetijstva?

Odkupne cene slovenskih kmetijskih pridelkov so vse nižje in so že dosegle nesprejemljivo nizko raven, pri kateri kmetje le še stežka zaslužijo dovolj za preživetje, opozarjajo v Sindikatu kmetov Slovenije. Od vlade zato med drugim zahtevajo uvedbo masnih bilanc pri dobavah vseh prehranskih izdelkov tako na notranjem trgu kot iz tretjih držav. Padanju odkupnih cen so slovenski kmetje priča že vrsto let, vendar tako slabih razmer še ni bilo

Pri nekaterih pridelkih oziroma proizvodih je cena padla pod raven, enako skupnim stroškom pridelave oziroma proizvodnje. Tako vztrajajo pri vzpostavitvi masnih bilanc pri dobavah vseh prehranskih izdelkov tako na notranjem trgu kot iz tretjih držav. Dodatno zahtevajo tudi spremljanje maloprodajnih cen živil na trgovskih policah in vzpostavitev poštenih razmerij v verigi od kmeta do kupca.

V sindikatu se bojijo, da trenutne razmere v Sloveniji vodijo v opuščanje kmetovanja. In čeprav so že pred časom za uveljavljanje svojih zahtev grozili s stavko in nepokorščino, so zaradi slabih epidemioloških razmer te načrte prestavili.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so poudarili, da se problematike nepoštenih odnosov vzdolž verige preskrbe s hrano zavedajo in si jih že od leta 2011 prizadevajo urejati. Z boljšimi epidemiološkimi razmerami razmerami se bo tudi državna pomoč pričela manjšati.

A kmetje vztrajajo, da si tako proizvajalci kot potrošniki zaslužijo kakovostno plačilo za opravljeno delo, ne pa da pri tem služijo trgovci, ki povečujejo marže v nebo.

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj