Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ bo danes na zahtevo SAB, LMŠ, SD in Levice razpravljala o oddaji javnega naročila za e-vinjete. Dars je na razpisu izbral slovaškega ponudnika Skytoll, omenjene opozicijske stranke pa na podlagi medijskih poročanj sumijo, da je bil razpis prirejen.

V štirih opozicijskih poslanskih skupinah zahtevali sklic izredne seje

Darsov razpis za vzpostavitev prodajnega in nadzornega sistema za e-vinijete je po mnenju opozicijskihstrank: “prirejen z namenom, da se posel zagotovi točno določenemu izbrancu vladajoče politike”. Kot so dodali, so v medijih zasledili cel kup navedb in podatkov, ki jih navdajajo z zaskrbljenostjo, da je odgovor pritrdilen.

Dars je na razpisu za vzpostavitev sistema elektronske vinjete izbral slovaški Skytoll, ki je oddal ponudbo v višini 15,7 milijona evrov brez DDV. Poleg njega sta ponudbo oddala še Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Inforbmatics in Dataking Informatikai ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch. Ponudba Iskratela z madžarskima partnerjema je bila vredna 14,2 milijona evrov brez DDV, ponudba Maranda s partnerji pa 33,4 milijona evrov. Oba neizbrana izvajalca sta se na Darsovo odločitev pritožila.

Več medijev je po izbiri izvajalca poročalo, da izbrani Skytoll nima izkušenj z vzpostavitvijo nadzornega sistema za e-vinjete, pa tudi da je Dars javno naročilo večkrat spremenil. Spremembe naj bi omogočile Skytollu konkuriranje za posel v Sloveniji.

V Darsu so očitke o prirejanju razpisa večkrat zanikali, zaupanje v upravo Darsa pa je izrazil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj