spot_img

Koliko dražje se bomo ogrevali?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Praktično tik pred začetkom kurilne sezone so napovedi o višanju cen energentov povzročile preplah med prebivalstvom in v gospodarstvu. Kaj se dogaja na svetovnih trgih energentov in kako se bo to poznalo na položnicah končnih uporabnikov smo govorili z direktorjem podjetja Energija Plus Bojanom Horvatom.

Novice o višanju cen energentov ne bi morale priti ob bolj neprimernem času. Kurilna sezona se je praktično začela, zato v številnih gospodinjstvih s strahom pričakujejo zimske mesece, ko stroški za ogrevanje še tako ali tako izdatno obremenijo družinski proračun.

Čeprav so cene energentov na svetovnih trgih trenutno res rekordne, pa dvig cen za končne uporabnike ne bi bil sorazmeren. Cena za odjemalce se namreč oblikuje na podlagi povprečne cene v daljšem časovnem obdobju.

V mariborski Energiji Plus zagotavljajo, da vsaj še v tem letu podražitev za njihove odjemalce ne načrtujejo. S cenami energentov se trenutno ukvarjajo elektrodistributerji, država in Evropska unija. Da cene za končne uporabnike ne bi poletele v nebo se v Sloveniji omenjata predvsem ukrepa omejitev marž in energetski vavčerji za najbolj ogrožene. A v Energiji Plus zagotavljajo, da s posegom v marže težav ni mogoče rešiti.

V trenutkih negotovosti je zato dobro razmišljati tudi o večji energetski neodvisnosti. To je sicer v primeru oskrbe z električno energijo možno, a te možnosti večina odjemalcev nima.
Trenutna dogajanja na energetskih trgih tako dajejo pomemben argument tudi tistim, ki verjamejo, da bi morala Slovenija svojo energetsko samooskrbo zvišati tudi z gradnjo drugega bloka jederske elektrarne Krško.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img