Predlog zakona, ki je bil v DZ vložen v času prejšnje vlade, je predvidel poseg v devet področnih zakonov s skupnim finančnim učinkom sprememb v višini dobrih 31 milijonov evrov. Aktualna vladna koalicija pa je predvidela poseg v še tri dodatne zakone, kar občinam prinaša še dodatnih 39 milijonov evrov finančne razbremenitve.
Zakon poenostavlja kratkoročno zadolževanje občin z vključitvijo v enotni zakladniški račun

Občine pa tudi ne bodo več plačevale obveznosti t.i. »državnega značaja« in bodo več denarja dobile za investicije.  Zakon je sicer namenjen bolj enakomerni porabi javnega denarja po občinah. Dejstvo pa je, da se z težavo, kako v svojo občino pripeljati nova delovna mesta iali vsaj ohraniti obstoječa že ukvarjajo domala vsi župani. Slednji namreč že leta opozarjajo, da je decentralizacija nujna, a najprej se bodo mogli politični odločevalci poenotiti glede pokrajin, ki že leta burijo duhove.

Z višjo povprečnino in s tem zakonom se skorajda v celoti približujemo cilju, da bodo imele občine za svoje naloge v večini pokrite stroške delovanja.

Skupno imajo občine iz naslova višje povprečnine, razbremenitev na podlagi danes sprejetega zakona ter kritja stroškov, ki so jih imele v boju proti epidemiji, letos in prihodnje leto na voljo 232 milijonov evrov več

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj