Kmetje se bodo morali zadovoljiti z domačo delovno silo

0
167

 

Čeprav smo še prejšnji teden poročali, da bodo kmetje lahko za sezonska dela zaposlili sezonske delavce iz tujine, so po novem odločili, da to ne bo mogoče. Zato ministrica poziva prebivalce, naj pomagajo kmetom.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavnike živilskih trgovcev v Sloveniji že na začetku krize z epidemijo covid-19 pozvalo k večjemu vključevanju slovenskih pridelkov na trgovske police in k večji promociji ponudbe slovenskih izdelkov. Resorno ministrstvo je že v uvodni fazi epidemije pripravilo sklep za povečanje blagovnih rezerv za sektorja mesa in mleka.

Veliko kmetov je vztrajajo, da domači delavci ne znajo, pa tudi nočejo delati

Kmetje so začeli opozarjati, da ne morejo sodelovati s sezonskimi delavci kot do sedaj, saj so meje zaprte. Pa jih je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec napotila, naj si pomoč najdejo doma. Veliko kmetov je vztrajajo, da domači delavci ne znajo, pa tudi nočejo delati tako kot tujci in da naj že zaradi kmetijske letine omogočijo prehod tuje delovne sile.

Tako so, kot smo že poročali, uvedli ukrepe, s katerimi bi omogočili prehod delovne sile, toda v praksi se to ni izkazalo, zato so se vrnili k prvi različici in si bodo letos morali omisliti domačo delovno silo.

Pivec: “Moramo združiti moči!”

Tako je včeraj ministrica pozvala sodržavljane, da kmetom in industriji priskočijo na pomoč, saj »smo v obdobju, ko se začenja intenziven začetek del in potrebujemo dodatno pomoč pri kmetijskih opravili, prihod tujih delavcev pa ni možen.« Hkrati je pozvala vse študente, brezposelne, osebe na čakanju, mlajše upokojence in vse zdrave, ki lahko delajo, da se odzovejo prošnji in potrebi slovenskih kmetov in kmetijskih podjetij. Pomoč v obliki domače delovne sile je v teh časih pogoj, da bi ohranili proizvodnjo zdrave slovenske hrane, zato »moramo združiti moči«, je še dejala.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here