Kmetje kritični do zaključkov SKPja

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je minuli teden predstavil zaključke usklajevanja Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023 – 2027. Na neposredna plačila v kmetijstvu ne bo uvedena kapica, ampak močna degresija, poleg tega bo za kmetijska gospodarstva po novem veljalo, da bodo v celotnem programskem obdobju iz naslova razpisov lahko prejela le 800.000 evrov. A Kmetijsko gozdarski zavod vztraja pri dodatnih 380 milijonov evrov za kmetijstvo v prihodnjih petih letih.

Pri novi Skupni kmetijski politiki EU bo namesto dosedanjih pravil in skladnosti poudarek na rezultatih in smiselnosti (smotrnosti) ukrepov. Države članice bodo v večji meri same odločale, kako najbolje izpolniti skupne cilje evropske kmetijske politike in se hkrati odzvati na specifične potrebe svojih kmetov, podeželskih skupnosti in širše družbe.

A veliko je neznank, med drugim ostajajo nedogovorjena pravila za aktivnega kmeta, ko pa bodo določena, bodo tisti, ki jih nova opredelitev ne bo zajemala, izvzeti iz plačil skupne kmetijske politike. A odzivi s terena so kritični.

Člani sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so na minuli 2. izredni seji sveta sprejeli sklep, da zbornica vztraja pri dodatnih 380 milijonov evrov za drugi steber skupne kmetijske politike v prihodnjih petih letih. Za dosego tega cilja podpirajo skupna prizadevanja in do uresničitve zahteve bo zbornica tudi nadaljevala z aktivnostmi in pripravami na vseslovenski protest kmetov. Več informacij pa si lahko ogledate v oddaji Bogastvo zemlje, v kateri smo se o problematiki Skupne kmetijske politike pogovarjali s predsednikov Sindikata kmetov Slovenije Antonom Medvedom.

video novice

00:04:55
00:04:53
00:04:14

Kako vrtove pripraviti na jesen

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj