spot_img

Kljub padavinam ustaljen pretok Drave

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Reke bodo danes popoldan in v noči na torek po državi naraščale. V vzhodni in severovzhodni Sloveniji bodo posamezne reke dosegle velike pretoke. Preverili smo, kako napovedana neurja pri nas in v tujini vplivajo na stanje reke Drave.

Reka Drava ohranja ustaljen pretok na vtoku v Slovenijo, prav tako je njen pretok ustaljen v spodnjem toku, dolvodno od jezu Markovci. Drava se razliva na izpostavljenih mestih, a večjih težav v dravskih elektrarnah ne pričakujejo.

Ena izmed prioritet zdajšnje vlade je tudi zagotavljanje protipoplavne varnosti Drave. Z načrtovanimi ukrepi želijo  zagotoviti dolgoročno poplavno varnost ob Dravi in zalednih pritokih na območju mestnih občin Maribor in Ptuj ter občin Duplek in Starše, s čimer bo zavarovanih več kot tisoč ljudi.

Naši severni sosedje v obmejnem mestu Labot končujejo gradnjo protipoplavnega zidu, to pa pomeni, da nad vodotokom ne rabijo več bdeti, kar pa lahko za območje ob Dravi pomeni katastrofo. Tudi Hrvaška je tik ob meji postavila protipoplavni nasip, ki bo visok približno 5 metrov in se bo vil globoko v notranjost države. Drava bi zato lahko poplavila ob strugi navzdol, nato pa bi se – zaradi zožitve na Hrvaškem- poplavni val vrnil. Največ škode bi v tem primeru utrpeli mesti Ormož in Ptuj.

Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je potrdila finančno podporo za projekt zagotovitve poplavne varnosti porečja Drave. Za nekaj manj kot 15 milijonov evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala direkcija za vode, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 11,4 milijona evrov. Z deli pa morajo za pridobitev evropskega denarja zaključiti do konca leta 2023.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img