KGZS s predlogi ukrepov za razvoj zelenjadarstva

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) v luči premajhne samooskrbe z zelenjavo, ta je bila lani 48-odstotna, predlaga več ukrepov za razvoj zelenjadarstva. Za povečanje pridelave zelenjave in učinkovitejšo prodajo bo treba bolje organizirati odkup in s tem okrepiti pogajalski položaj pridelovalcev v verigi ‘od njive do mize’, so poudarili.

“Predvsem pa je treba okrepiti nadzor nad preprodajo uvožene zelenjave in bolj doreči označevanje porekla surovine v predelanih izdelkih. Prav tako moramo osvestiti potrošnike o prednostih zelenjave, ki je bila pridelana v bližini, saj ima ta večjo hranilno vrednost, manj obremenjuje okolje zaradi krajšega transporta in drugo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Manj davkov in prožna zakonodaja

Pridelavo zelenjave bi lahko po mnenju KGZS okrepili tudi z ugodnejšo obdavčitvijo, saj je obdavčitev zelenjadnic, ki so obdavčene kot posebne kulture, sorazmerno visoka. Država bi lahko z bolj prožno zakonodajo pri postavitvi rastlinjakov, hitrejšimi postopki za odobritev namakanja ter s preprostejšimi postopki za možnost predelave neprodane zelenjave na kmetiji dala dodaten razvojni zagon tej dejavnosti.

“Če namreč želimo uresničiti cilje, potem moramo nameniti več sredstev za pridelovalce zelenjave, kar bi bilo tudi v skladu s sodobnimi smernicami prehrane,” so še poudarili v KGZS.

O stanju v zelenjadarstvu je ta teden razpravljal tudi strokovni odbor za zelenjadarstvo pri KGZS. Člani odbora so bili soglasni, da predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027 premalo pozornosti namenja zelenjadarstvu.

 

video novice

00:03:42
00:02:58
00:04:09
00:03:32

Dan, ko mošt postane vino

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj