spot_img

KGZS s predlogi ukrepov za razvoj zelenjadarstva

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) v luči premajhne samooskrbe z zelenjavo, ta je bila lani 48-odstotna, predlaga več ukrepov za razvoj zelenjadarstva. Za povečanje pridelave zelenjave in učinkovitejšo prodajo bo treba bolje organizirati odkup in s tem okrepiti pogajalski položaj pridelovalcev v verigi ‘od njive do mize’, so poudarili.

“Predvsem pa je treba okrepiti nadzor nad preprodajo uvožene zelenjave in bolj doreči označevanje porekla surovine v predelanih izdelkih. Prav tako moramo osvestiti potrošnike o prednostih zelenjave, ki je bila pridelana v bližini, saj ima ta večjo hranilno vrednost, manj obremenjuje okolje zaradi krajšega transporta in drugo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Manj davkov in prožna zakonodaja

Pridelavo zelenjave bi lahko po mnenju KGZS okrepili tudi z ugodnejšo obdavčitvijo, saj je obdavčitev zelenjadnic, ki so obdavčene kot posebne kulture, sorazmerno visoka. Država bi lahko z bolj prožno zakonodajo pri postavitvi rastlinjakov, hitrejšimi postopki za odobritev namakanja ter s preprostejšimi postopki za možnost predelave neprodane zelenjave na kmetiji dala dodaten razvojni zagon tej dejavnosti.

“Če namreč želimo uresničiti cilje, potem moramo nameniti več sredstev za pridelovalce zelenjave, kar bi bilo tudi v skladu s sodobnimi smernicami prehrane,” so še poudarili v KGZS.

O stanju v zelenjadarstvu je ta teden razpravljal tudi strokovni odbor za zelenjadarstvo pri KGZS. Člani odbora so bili soglasni, da predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027 premalo pozornosti namenja zelenjadarstvu.

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img