KGZS in AKTRP s pozivom majhnim kmetijam k prijavi na razpis pomoči za razvoj dejavnosti

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) sta danes pozvali majhne kmetije, naj se prijavijo na tretji razpis pomoči za zagon dejavnosti, namenjene njihovemu razvoju. Razpisanih je 15,4 milijona evrov nepovratnih javnih sredstev, znesek podpore na upravičenca pa znaša 5000 evrov.

Kakšen je namen javnega razpisa?

Kot je poudaril direktor KGZS Janez Pirc, si v Sloveniji že od nekdaj prizadevamo za obstoj in razvoj malih kmetij, saj je v Sloveniji kar 38,4 odstotka takih kmetij, ki imajo med nič do tri hektarje kmetijskih zemljišč v uporabi. “Zavedamo se, kako zelo je njihov razvoj pomemben za vitalnost našega podeželja in prehransko varnost,” je dejal.

Do 16. decembra je možna oddaje vloge za tretji javni razpis za podukrep pomoči za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij. “To je možnost za kmetije, ki se še niso prijavile. Vabimo jih, da se prijavijo, ker ne vemo, kako bo v novem strateškem načrtu s pogoji in rešitvami,” je k prijavi pozval Pirc.

Slovenija je izvajanju tega ukrepa v okviru programa razvoja podeželja 2014-2020 – to programsko obdobje se podaljšuje do leta 2023 – namenila 52 milijonov evrov, od tega je 39 milijonov prispevala EU.

“Ta ukrep je namenjen ohranjanju in razvoju majhnih kmetij. Želeli smo izboljšati njihovo konkurenčnost, potencial za pridelavo, predelavo oziroma trženje kmetijskih proizvodov, povečati produktivnost ter ekonomsko in okoljsko učinkovitost majhnih kmetij,” je povedal generalni direktor AKTRP Miran Mihelič. Dodal je, da se mu zdi še posebej pomembno, da s tem ohranjajo poseljenost na podeželju in preprečujejo zaraščenost.

Gre za že tretji javni razpis

Prvi razpis v okviru tega podukrepa je ministrstvo objavilo pred dobrimi štirimi leti, ko je bilo razpisanih 20 milijonov evrov. “Vlogo na prvi razpis je oddalo 4038 kmetij, odobrenih pa je bilo 3987 vlog v višini 19.935.000 evrov,” je dejal Pirc.

Mihelič je dodal, da upravičenci 5000 evrov subvencije prejmejo v dveh obrokih, pri čemer prvi obrok 3500 evrov prejmejo po prejemu odločbe, preostanek pa po realizaciji razvojnih ciljev. Avgusta se je tako iztekel čas za oddajo zahtevkov za izplačilo drugega obroka za prvi javni razpis.

“Do 15. septembra je agencija prejela 3821 zahtevkov za izplačilo drugega obroka. Do sedaj jih je pregledala in izplačala že 3538. Preostali zahtevki bodo izplačani do sredine novembra,” je napovedal Mihelič.

video novice

00:04:49
00:03:20
00:05:13
00:03:31
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!