spot_img

Kdo so kandidati za novega trenerja NK Maribor?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V mestu Maribor je, kar se tiče nogometa stanje negotovo. Od odstopa dolgoletnega trenerja Darka Milaniča je minilo tri dni, iz kluba pa razen ,da bo ekipo do nadaljnjega vodil pomočnik Saša Gajser, niso sporočili ničesar oprijemljivega. Kandidatov za novega trenerja vijoličastih pa je veliko.

Oliver Bogatinov

Čeprav so mnogi že lani poleti, predvsem pa v zadnjih turbulentnih tednih, napovedovali prihod Oliverja Bogatinova na klop Maribora, pa se zdi ta možnost trenutno malo verjetna. Vsaj če je soditi po izjavi Zlatka Zahovića, ki je Bogatinova kot kandidata že javno zavrnil, češ da noče mešati članskega in mladinskega nogometa, ki mu v Mariboru trenutno poveljuje Bogatinov.

Težko si je predstavljati, da bi se Zahović, večni zagovornik izkušenj, navdušil nad tako nedokazanim kadrom. Njegove pretekle izbire, z izjemo Anteja Šimundže, so imele povsem drugačen CV. Bogatinov pa kljub dobri lanski prvi polovici ligaške sezone v smislu trenerskih uspehov nima veliko pokazati.

Slaviša Stojanovič

Čeprav je Ljubljančan, je Slaviša Stojanović v preteklosti že govoril o tem, kakšna čast je v Sloveniji voditi Olimpijo in Maribor. V slovenskem klubskem nogometu ga ni od leta 2009, ko je končal kratko epizodo v Celju. Od takrat je preživel nekaj zahtevnih, kaotičnih in na koncu ekstremno neuspešnih mesecev na klopi slovenske reprezentance, kasneje pa je njegova trenerska kariera zaplavala v eksotične vode. Delal je v Srbiji, Belgiji, Bolgariji, na Kitajskem in na koncu zbiral poraze kot selektor podpovprečne Latvije. Stojanović bi bil za Zahovića lahko pragmatična rešitev s pridihom preteklega zmagovanja

Ante Šimundža

Ko je poleti 2015 po domačem debaklu (0:3) z novo Mandarićevo Olimpijo odstopil Ante Šimundža, je odhajal v razmerah podobnih današnjim. Navijači so mu mahali z belimi robčki, s tribun in iz medijev so leteli občutki o šablonski igri z odpisanimi igralci, Zahović pa se je po odhodu javno čudil in zatrjeval, da trener ni kriv.

Šimundža je bil prvi trener, ki je z Mariborom prezimil v Evropi (šestnajstina finala lige Europa) in sezono kasneje ekipo popeljal še v Ligo prvakov. A začetne uspehe je nasledil vsesplošni polom: poraz v superpokalu proti Kopru in ekspresen izpad v kvalifikacijah proti Astani iz Kazahstana. Mariborsko idilo pa je stresel tudi pojav turbo uspehov željnega rivala iz Ljubljane.

Rešitev do konca sezone

Morda bi se lahko v Mariboru odločili tudi za začasno rešitev pred poletno prenovo. Nekoga z mirno glavo in izkušnjami, ki mu pritisk ne bi prišel do živega in bi mu delo v slovenski ligi spet pognalo kri po žilah.

Ob takem opisu takoj pomislimo na Bojana Prašnikarja. Prav tako bi lahko Zahović obdržal popoln nadzor nad delovanjem ekipe in v vlogi trenerja do konca sezone pustil dolgoletnega pomočnika in nekdanjega reprezentančnega soigralca Sašo Gajserja. Pa čeprav prevladuje javno mnenje, da moštvo trenutno potrebuje nekakšen šok in drugačno usmeritev.

(Kvaliteten) tujec

Zahović se je v vmesnih obdobjih naslanjal na hrvaške trenerje, predvsem Dinamove vojake, a Ante Čačić in Krunoslav Jurčić kljub navijaškemu odobravanju nikoli nista brenkala na prave strune pri velikem vodji.

Na nogometnem trgu je na voljo prava poplava trenerjev, zato je nemogoče ugibati, kam bi se lahko obrnil Zahović, če bi brskal po tujini. Je pa v preteklosti javno hvalil nekdanjega trenerja Kopra in Olimpije Rodolfa Vanolija, ki ga v Ljubljani zaradi ekstremno zaprte igre in zagovarjanja ideje “zmage pred slogom” nikoli niso sprejeli, a je to nogomet po okusu športnega direktorja Maribora. S tem da je naklonjenost kadru, ki je nekoč deloval v Olimpiji, stalna sopotnica Zahovićevega delovanja v Ljudskem vrtu.

Športni direktor kluba je pred dnevi najavil, da bo novega trenerja izbral upravni odbor in ne, kot je bilo do sedaj, on sam. Na potezi je tako vodstvo kluba, upravni odbor, ki se bo sestal in odločal. Tokrat pa presenetljivo ne le o trenerju, ampak znova posledično tudi o Zahoviću, ki je bil v preteklosti že na tnalu zaradi svojega obnašanja, tokrat pa je predvsem zaradi svojega dela. Rezultati slednjega so namreč, podobno kot mariborsko poslovanje v minulem letu, slabi. Slaba pa je tudi Zahovićeva prognoza. V NK Mariboru bo torej te dni še napeto, vseeno pa se zdi Zahovičevo slovo malo verjetno, saj bi mu klub moral ob odstavitvi izplačati odškodnino, ki pa nikakor ne bi bila nizka, saj ZZ v Ljudskem vrtu zasluži kar 20.000€ mesečno.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img