Kdaj se izteče rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine?

0
20

Če ste prejeli informativni izračun dohodnine v začetku junija (datum odpreme 31. 5. 2021) in ga še niste preverili, na FURS-u svetujejo, da to storite čim prej. Le do 30. 6. 2021 še je še možno podati ugovor.

FURS: Podatke se naj preveri skrbno in natančno

Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Izgled zunanje strani informativnega izračuna dohodnine, na katerem je simbolična slika mobilnega telefona in poštne pošiljke s pripisom, da lahko naslednjič dokumente FURS prejmete v elektronski obliki.

V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. 6. 2021 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 EUR. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Finančne uprave RS. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno v informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor (po 30. 6. 2021) samodejno postal odločba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here