Kdaj bo Viltuš dočakal obnovo?

0
86

Grad Viltuš, kljub svojemu nekdanjemu mogočnemu statusu, danes ne ponuja veliko. Notranjost in zunanjost objekta sta hudo načeti, lastnica gradu, država, pa zanj ne najde prave vsebine. Prav zato zanj že dolgo časa iščejo lastnika, ki bi bil pripravljen grad odkupiti in ga povrniti do stare slave. Žal jim to še do danes ni uspelo, grad Viltuš pa zato še naprej služi le kot pozabljen spomenik državnega pomena, ki iz leta v leto bolj propada.

Novi dvorec Viltuš je bil grajen v več fazah, končno podobo pa je dobil v drugi polovici 19. stoletja. V tem stoletju je pridobil elemente romantičnega neoromanskega sloga. Dvorec je zelo razgiban in ima mnogo frčad in manjših stolpov. Svojo mogočnost pa je začel izgubljati po osamosvojitvi Slovenije, po denacionalizaciji pa je popolnoma propadel.

Po šestih letih od prigovarjanja in prošenj na pristojno ministrstvo ni bilo ničesar. Grad pa je v tem trenutku z zapuščenim statusom, kljub svoji pretekli veličini.

Lokalna skupnost v sodelovanju z občino je ministrstvu za kulturo že poslala projektno dokumentacijo z idejami in načrti za revitalizacijo dvorca Viltuš, ki bi poleg muzejske dejavnosti premogel tudi turistično ponudbo in možnostjo ponujanja gostinskih in poročnih storitev.

Poleg dvorca spada v njegov kompleks tudi park z uradnim imenom Spodnji Slemen – Park gradu Viltuš. Slednji je oblikovan v krajinskem slogu, bogato zasajen tudi z eksotičnimi drevesnimi vrstami. Del vrtne zasnove je jezerce. Park pa zvezno prehaja v naravni gozd. Ob tem se lokalna skupnost že sprašuje ali je lahko urejena okolica začetek lepših časov za enega najmogočnejših dvorcev v Dravski dolini?

Grad spada pod nepremični spomenik državnega pomena, kar prinaša še toliko bolj kompleksen načrt revitalizacije, saj infrastrukturna vlaganja v kulturno dediščino venomer potekajo pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here