spot_img

Kakšno je sporočilo ob svetovnem dnevu brezdomstva?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Brezdomstvo je bilo, ostaja in bo še naprej sestavni del naše družbe, brezdomci pa so v času epidemije covida-19 še posebej prizadeti, ob svetovnem dnevu brezdomstva izpostavljajo v društvu Brezdomnido ključa. Tudi zato je letošnje geslo ob tem dnevu Ostajamo Tu-kaj.

Kakšen je pomen gesla?

Z geslom želijo v društvu Brezdomni poudariti, da v koronskih časih drugo leto zapored bijejo še posebej težke bitke, ko skladno z razpoložljivimi močmi in danostmi osmišljajo vsakdan in mesec za mesecem. Brezdomnim ljudem so na razpolago 24 ur na dan vseh 365 dni v letu.

“Osmišljamo, ustvarjamo, kreiramo pogoje za dom, kar je v teh časih težka, včasih malček utopična domača naloga. A vztrajamo zaradi vseh tistih 3188 uporabnikov, ki jih je vseslovenska brezdomna mreža znotraj svojih programov zabeležila v prvem letošnjem polletju,” so zapisali v društvu.

Društvo Brezdomni – do ključa bo dan obeležilo predvsem na simbolični ravni in ga pospremilo z narobe obrnjenimi dežniki in oguljenimi čevlji s sporočilom, ki opozarja na drugačen dom in posledične stiske.

V programih za brezdomce v letu 2020 skupno več kot 3300 uporabnikov

Ob svetovnem dnevu brezdomcev je zagovornik načela enakosti Miha Lobnik priporočil sprejem ukrepov za izboljšanje njihovega položaja in preprečevanje brezdomstva. Brezdomci so zaradi svojega družbenega statusa po njegovem mnenju pogosto diskriminirani in tarče različnih oblik nasilja.

V Sloveniji je bilo po navedbah zagovornika v programih za brezdomce v letu 2020 skupno več kot 3300 uporabnikov, od tega skoraj 80 odstotkov moških. Že siceršnjo socialno izključenost in socialne stiske je okrepila epidemija. Ob tem je spomnil, da je Evropski parlament v svoji resoluciji lani opozoril, da je ljudi, ki imajo v EU težave z iskanjem prenočišča oziroma le-tega nimajo, 70 odstotkov več kot pred desetimi leti. 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img