V nogometnem klubu Maribor so se odločili, da nogometašem, zaradi koronakrize omogočijo teden dni dodatnega dopusta pred začetkom zimskih priprav za nadaljevanje sezone. To leto se bodo tako zbrali na tradicionalni skupni večerji 12. januarja, dan kasneje pa bo sledil prvi uradni trening. Veliko bolj pestro je v tem trenutku v pisarnah kluba, kjer Oliver Bogatinov s sodelavci že snuje načrte, katere okrepitve pripeljati pod Kalvarijo in koga prodat. Kako bo kadriral Maribor na zimski nogometni tržnici?

Vprašanje prvega vratarja rešeno, kaj pa rezerva?

Ko je Maribor v poletnem prestopnem roku pripeljal Ažbeta Juga, je postalo jasno, da bo mesto prvega vratarja izgubil Kenan Pirić. Bosanski reprezentant je od poletja s svojim agentom Admirjem Husarićem zavrnil nekaj ponudb iz Turčije, med drugim tudi zadnjo prvoligaša Erzurzmsporja.

Paradoksalno vprašanje: Zakaj Kenan Pirić ni več prvi golman Maribora, če je bosanski reprezentant?

Ker gre za vratarja, ki je po oceni Transfermarkta vreden kar 800,000€ je presenetljivo, da še ni našel novega kluba. Še bolj pereče vprašanje pa je, zakaj so se mu v Mariboru sploh odpovedali. Po neuradnih informacijah se mu sedaj sicer odpirajo vrata v poljsko Ekstraklaso in italijansko Serie A/Serie B. Ob tem pa bo verjetno mesto drugega vratarja do konca sezone opravljal superveteran Jasmin Handnović, ni pa še znano kdo bo to v prihodnji sezoni.

Obramba ena redkih hib Maribora v jesenskem delu seozne

Maribor je, kljub temu da je postal t.i. jesenski prvak lige, prejel preprosto preveč zadetkov, na kar je pred odmorom opozoril tudi trener Mauro Camoranesi. Vijoličasti so namreč v 19 krogih prejeli kar 23 zadetkov, le Domžale, Aluminij in Gorica več. Zato so v klubu odločeni, da po odhodu Mitje Vilerja pripeljejo adekvatno zamenjavo, ki bo konkurenca in hkrati opora vse boljšemu Žanu Kočmaniču. Ena izmed opcij je zagotovo produkt mariborske nogometne šole, Sven Šoštarič Karić. Vseeno pa se zdi prestop težko izpeljiv, še posebej ker je pred kratkim podaljšal pogodbo z Domžalami za dodatni dve leti.

Bogatinov pa je namignil, da verjetno ne bo iskal zamenjave za poškodovanega Nemanjo Mitroviča: “Razmišljamo v smeri, da tisti, ki bi prišel, ga ne bi zamenjal, ampak nadomeščal, saj komaj čakamo, da se Mitrović vrne v pogon. Ob tem imamo poleg igralcev, ki so nosili glavno breme, tudi Koblarja in Uskokovića ter želimo, da tudi onadva v prihodnje naredita korak naprej, kot ga je v jesenskem delu Kolmanič.”

Bo že tako številčno vezno linijo okrepil Rene Krhin?

Vezna linija je pri Mariboru najbolj številčna, zato prihaja do številnih nejevoljnih nogometašev, ki igrajo manj. Igralci kot so Rene Mihelič, Felipe Santos, Andrej Kotnik in predvsem Amir Dervišević, so igralci, ki bi v skorajda vsakem klubu v Prvi ligi igrali v začetni enajsterici, pri Mariboru pa včasih obsedijo celo na tribuni. Prav zato bo Bogatinov preprosto moral skrčiti vezno linijo, če bo v klub želel pripeljati nekdanjega reprezentanta Reneja Krhina. 

Od zadnjega nastopa Reneja Krhina je minilo že eno leto, lahko kariero obudi v domačem okolju pri Mariboru?

Moj deda, ki je ob očetu najbolj zaslužen za moj uspeh, vozila sta me na treninge, si želi, da bi enkrat zaigral za Maribor. Če bo priložnost, zakaj pa ne,” je pred časom za Večer poudaril nekdanji nogometaš milanskega Interja.

Napad je najboljša obramba, a ne permanentno

Maribor je v jesenskem delu prvenstva z naskokom najučinkovitejša ekipa lige, saj je v 19 odigranih obračunih dosegel kar 38 zadetkov. Zato je ofenzivni del ekipe, še najmanj potreben dodatnih posegov. Aljoša Matko nadaljuje odlično strelsko serijo, prav tako Rudi Požeg Vancaš in Jan Mlakar. Veliko več se pričakuje od Jasmina Mešanovića, ki mu kljub trudu letos še ni uspelo prikazati stanovitnih iger v kontinuiteti.  Vseeno pa se zdi, da lahko moštvu Rok Kronaveter veliko več ponudi na položaju »polšpice« za klasičnim napadalcem, kot na krilu. A to so že nianse v primerjavi z obrambo, katere okrepitev bi lahko bila ključna v boju za že 16. naslov državnega prvaka.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj